Mister Heerenveen mist de club: "Ik kan er best wel emotioneel van worden"

Maarten de Jong mist 'zijn' SC Heerenveen. DE man die van 1984 tot en met 1995 voor de club speelde draagt de titel 'Mister Heerenveen', maar het enige dat hij nog voor de club doet, is dat hij clinics geeft aan de jeugd. En dat het niet meer is, doet hem pijn. Hij praat erover in de nieuwe SportCast, met daarnaast ook de ene na de andere anekdote uit zijn tijd als speler.
De podcast is ook te beluisteren op Spotify, bij Apple Podcasts en in de podcast-apps. Daar zijn ook alle voorgaande SportCastst terug te luisteren.

"Het raakt me wel"

Sinds een paar jaar verzorgt De Jong clinics voor de club bij amateurverenigingen. Meer doet hij niet meer, terwijl dat in het verleden wel meer is geweest. "Het is de laatste jaren minder geworden. Het zal aan beide kanten liggen denk ik. Ik had best nog heel veel voor de club willen betekenen, maar na de tijd van Luuc Eisenga is dat minder geworden."
Dat is moeilijk voor De Jong, omdat SC Heerenveen nog steeds in zijn hart zit. "Dat het de laatste jaren minder gaat, doet mij ook pijn. Dat gaat mij ook aan het hart. Vooral in deze tijd kun je op jongens als Gertjan Verbeek, Jan de Jonge en mij, die de supporters nog wel kennen, een beroep op doen." Terwijl DE Jong erover praat, lijkt hij er meer moeite mee te hebben. "Het raakt mij wel ja. Ik kan er best wel emotioneel van worden. Dag in, dag uit, heb ik voor de club klaargestaan. Je bent iemand van het volk geworden. En dat je gewoon aan de kant geschoven wordt, dan denk ik: waarom? Wat heb ik verkeerd gedaan? Maar dat zou ik niet weten."
Het was zelfs zo erg dat de oud-middenvelder niet meer in het Abe Lenstra Stadion kwam. Ook niet bij de wedstrijden. En toch staat hij nog altijd open voor een functie bij de club. Kan Cees Roozemond bellen? "Ja, tuurlijk. Ik zou heel graag wel weer wat voor de club willen doen."

Korbach

Een van de trainers die veel indruk op De Jong heeft gemaakt, is Fritz Korbach. Met hem promoveerde Heerenveen in 1990 voor het eerst in de clubhistorie naar de eredivisie. De Jong heeft goede aandenkens aan Korbach. Hij vertelt een anekdote over de trainer, die in 2011 overleed. Die gaat terug naar een wedstrijd tegen RKC, waarin De Jong boos werd om een doelpunt van RKC dat niet werd afgekeurd. "Ik ging als een idioot naar die grensrechter toe en zei: 'mongool, dit en dat'. Ik kreeg de rode kaart. Maandags moest ik bij Fritz komen. Hij zei: 'Even over die rode kaart. Wat is mooi doelpunt in het Twents?' Want ik kwam uit Nijverdal. Dus ik zei: 'Mooie gol'. Hij zei: 'We gaan naar Zeist, want mongool en mooie gol lijkt heel erg op elkaar'. Ben ik vrijgesproken!", lacht De Jong.
© Omrop Fryslân

Heerenveen-elftal van de eeuw

Het elftal van de eeuw van SC Heerenveen krijgt steeds meer vorm. Echte clubmensen van de Feansters kunnen er speler inzetten en één naam is vooraf al ingevuld: Abe Lenstra. Maarten de Jong kiest voor een keeper: Hans Vonk. Hij keepte acht-en-een-half jaar in het pompeblêdenshirt.
De Jong: "Hans was een complete keeper. Bij RKC, voordat hij bij Heerenveen kwam, vond ik hem al opvallen als keeper." Ze hebben niet samen gespeeld in het eerste van Heerenveen, maar na hun carrière kwamen ze elkaar nog wel eens tegen bij oud-Heerenveen. "En daar merk je: er zit zoveel ervaring, zoveel rust en zoveel goede coaching in. Dat is heel belangrijk voor het team", zegt De Jong.
© Omrop Fryslân

SportCast

Sportverslaggevers Roelof de Vries, Andor Faber en Arjen de Boer praten je in de SportCast elke maandag bij over al het sportnieuws, met een interessante gast uit de sportwereld. De presentatie is in handen van Geert van Tuinen.