Provincie stelt aanbesteding voor het busvervoer uit vanwege coronacrisis

De provincie heeft besloten de aanbesteding van het Friese busvervoer voor de periode 2022-2032 voorlopig uit te stellen. Omdat het openbaar vervoer hard wordt geraakt door de coronacrisis is het nu volgens gedeputeerde Avine Fokkens geen goed tijdstip voor een gewone aanbestedingsprocedure.
© Omrop Fryslân, Timo Jepkema
De gedeputeerde wil na de zomervakantie eerst met de ov-bedrijven in gesprek over een alternatieve procedure, waarbij rekening wordt gehouden met de huidige bijzondere omstandigheden. Voor die consultatie wil Fokkens twee manden de tijd nemen. Ze houdt er rekening mee dat naar aanleiding van die gesprekken het eisenprogramma mogelijk moet worden aangepast.
"Wij zullen eerst een marktconsultatie uitvoeren en in dialoog gaan met de busbedrijven", vertelt Fokkens. "Voor het aanbesteden van busvervoer is dat een novum, maar het lijkt mij wel een gemeenschappelijk belang."

Risico

Door de coronacrisis staan veel ov-bedrijven er momenteel slecht voor. Dat maakt het voor hen nu lastig om in te schrijven voor de periode 2022-2032. "Je loopt daardoor het risico dat dit een slechte aanbesteding wordt, waar we tien jaar last van kunnen houden. Ik wil daarom met de bedrijven gaan praten over wat wel mogelijk is."
Voor busbedrijven is het belangrijk om te weten of ze moeten uitgaan van openbaar vervoer met de verplichte anderhalve meter afstand, of dat ze kunnen uitgaan van gewoon openbaar vervoer met volle bussen. "In een aangepaste procedure kunnen we specifiek rekening houden met de huidige omstandigheden, maar ook met de mogelijkheid dat de effecten van de crisis nog lang merkbaar zijn", aldus gedeputeerde Fokkens.

De tijd nemen

De gedeputeerde wil twee maanden de tijd nemen voor de consultatie. In die tijd moet duidelijk worden of een aangepaste aanbestedingsprocedure een geschikt alternatief kan zijn. Er moet in elk geval een procedure komen, want het verlengen van de huidige concessie is juridisch onmogelijk.
Gedeputeerde Avine Fokkens over het busvervoer