Middelbare scholen mogen weer los: een hele roosterpuzzel in St.-Annaparochie

Na ruim twee maanden digitaal onderwijs mag het slot weer van de scholen voor voortgezet onderwijs. Dinsdag is de eerste dag dat de scholen weer fysiek les mogen geven en dus zitten er weer leerlingen in de schoolbanken. Maar dat moet vanwege corona wel op anderhalve meter van elkaar en dat was voor scholen nog een hele puzzel. Zo kan CSG Ulbe van Houten in St.-Annaparochie maar 60 leerlingen tegelijkertijd opvangen. Normaal zijn dat er 570.
Middelbere skoallen sette wer utein
"Het was voor onze roostermakers een heel gedoe om te bedenken hoe ze het voor elkaar moesten krijgen dat iedereen in ieder geval een dag per week op school kan komen," zegt directeur Eelke Bruinsma. "Maar het is uiteindelijk gelukt om een werkbaar plan te maken."

Drie uren naar school

De leerlingen van het Ulbe van Houten gaan drie uren lang naar school. In die drie uren zitten ze de hele tijd in dezelfde klas en komt er iedere keer een andere docent naar hen toe ,voor een 'lesuur' van dertig minuten. "Dat is wel kort," zegt docent Engels Robert Kamminga. "Je hebt toch al gauw eerst even een praatje van vijf a tien minuten om te vragen hoe het gaat en hoe het de afgelopen weken is gegaan. En voor je het weet is het half uurtje alweer voorbij."
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Toch is Kamminga blij dat hij weer mag beginnen. "Je hebt ze toch het liefste in de klas. Dat maakt het uitleggen een stuk gemakkelijker en ik heb toch het gevoel dat ik meer kan doen." Maar de anderhalve meter is dan wel lastig, merkt Kamminga. "Je bent gewend om bij het één op één uitleggen toch even over het schouder mee te kijken, maar dat zit er nu niet in."

Concentreren

De leerlingen zijn wat verdeeld over of ze er blij mee zijn dat ze weer los kunnen. Jayden: "Het ging thuis eigenlijk ook wel prima. Ik kon me veel betere concentreren. Hier gebeurd er toch weer van alles om je heen waardoor je afgeleid kan raken." Maar de grootste moeite hadden de kinderen met het op tijd uit bed komen. Op de eerste dag kwamen diverse kinderen te laat op school. En net nu is dat wel een probleem, want de binnenkomst gaan anders dan normaal.
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Bij binnenkomst moeten de kinderen eerst handen wassen en zich daarna melden bij een tafel om in te checken. Daarna worden ze verspreid over de school in groepjes van maximaal negen kinderen. Doel is om niet alleen voldoende afstand te houden, maar ook zo weinig mogelijk kinderen door de school te laten lopen. Een gekke situatie waar directeur Bruinsma zo snel mogelijk weer vanaf wil.
"We willen ze natuurlijk graag weer allemaal op school hebben. We hopen dat dat na de zomer weer kan, maar dan wel zonder de anderhalve meter-regel." Het Ulbe van Houten is een school in de groei. Er zitten op dit moment 570 kinderen op de school, maar na de zomer zijn dat er meer dan 600. Om ook hen een plek te geven, wordt er op dit moment verbouwd.
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Verslaggever Wytse Vellinga bij CSG Ulbe van Houten