Musea in de provincie weer open, maar vrijwilligerstekort obstakel

Ook de musea in Fryslân openden maandag weer de deuren. Voor veel Friese musea verloopt dat moeizaam, omdat er een tekort aan vrijwilligers is vanwege het coronavirus. Museum Belvédère in Heerenveen is ook weer open en kan alles maar net rond krijgen, maar dat geldt niet voor alle musea.
Musea wer iepen, frijwilligerstekoart
Museum Belvédère heet bezoekers op een speciale wijze welkom. Een weg met 299 klompen van kunstenaar Ids Willemsma leidt ze naar de ingang. Willemsma heeft al die jaren zijn afgedragen klompen bewaard. "Ik wil het museum een hart onder de riem steken, ik ben blij met het museum. Ik hoop dat er snel weer veel mensen komen en dat de kunst en cultuur weer op gang komt, want het is een dode boel zo."

Vrijwilligers

De vrijwilligers zijn heel belangrijk voor het museum. Er zijn enkelen die niet komen vanwege een kwetsbare gezondheid, maar er zijn nog genoeg om het museum draaiende te houden. Dat geldt niet voor elk museum in Fryslân, zo laat Lisette Zwerver van Museumfederatie Fryslân weten. Zo'n 50 van de 74 musea die zijn aangesloten bij de federatie zijn maandag opengegaan en in de loop van de week volgen er nog eens vijftien.
"Er zijn musea die hun openingstijden aanpassen en bijvoorbeeld maar drie dagen of een aantal middagen in de week open zijn omdat ze niet genoeg vrijwilligers hebben." Ze doet dan ook een oproep aan mensen die het leuk lijkt om als vrijwilliger in een museum actief te zijn, zich aan te melden.
Lisette Zwerver van Museumfederatie Fryslân