Omrop TIP: Afscheid zonder einde van Ira Judkovskaja

Artistiek directeur Ira Judkovskaja neemt afscheid van theatergezelschap Tryater. De Fryslân DOK 'Afscheid zonder einde' toont het persoonlijke stempel dat Judkovskaja gedrukt heeft op 12,5 jaar Fries theater.

1000&1 nacht

Met de voorstelling '1000&1 nacht' wil Ira Judkovskaja een ode brengen aan het theater en zijn duizenden jaar oude geschiedenis. Het stuk zou dit voorjaar opgevoerd worden op de oude afvalberg van Leeuwarden, op de grens van de stad en het platteland. Maar corona kwam ertussen. Het verdriet daarover is omgezet in creativiteit en nu is de voorstelling online te bekijken Het is Judkovskaja's laatste productie als artistiek directeur van Tryater.
'1000&1 nacht' fan Tryater © Tryater

'Geen zintuig onberoerd'

Op 1 februari 2008 kwam Ira Judkovskaja (Moskou, 1975) in dienst bij het professionele toneelgezelschap. Toen zei ze: "Ik wil geen zintuig onberoerd laten. Acteurs moeten breed onderlegd zijn, fysiek, muzikaal. Tryater heeft het in zich. Er is heel veel talent in Friesland en wij moeten dat ontwikkelen."
Ira Judkovskaja © Omrop Fryslân

Nije foarmen

De Russische Ira leerde al gauw Fries. In het eerste jaar bij Tryater bedacht en regisseerde ze 'De 11Stêdetocht' (2008), een outdoor-theatertour. Ze probeerde in de jaren daarna steeds nieuwe vormen uit om zo de makers en het publiek uit te dagen. Andere voorstellingen van haar zijn bijvoorbeeld de straatopera 'De IJsvorstin' (2014), de kleutervoorstelling 'Breidzje' (2016). In 2018, het jaar van Leeuwarden Culturele Hoofstad kwam Judkovskaja met 'Wereldburgers van de Voorstreek' en 'Doarp Europa'. Soms kwamen de Russen langs: In 2010 was 'Meester en Margarita' van Michail Boelgakov de openingsvoorstelling van Oerol op Terschelling. In het voorjaar van 2020 speelde Tryater zijn eigen vertolking van 'Drie Zusters' van Anton Tsjechov - na de coronamaatregelen speelden de acteurs de voorstelling live via Facebook.
Ira Judkovskaja © Omrop Fryslân
Simone over de documentaire die zij maakte over Ira Judkovskaja
De Fryslân DOK 'Ofskied sûnder ein' is in portret fan Ira Judkovskaja, makke troch Simone Scheffer. It ferhaal fan Ira giet oer passy, missy en persoanlikheid. Judkovskaja: "Ik hoop dat ik werelden heb kunnen creëren met mensen. Het zoeken naar een nieuwe manier van denken zit onder al mijn voorstellingen."
Nei de repetysje fan '1000&1 nacht' © Omrop Fryslân
Fryslân DOK 'Ofskied sûnder ein', over Ira Judkovskaja
Zaterdag 30 mei 15.30 uur NPO2 (met Nederlandse ondertiteling, herhaling zondag 31 mei 13.10 uur)
Zondag 31 mei 17.00 uur Omrop Fryslân (herhaling ieder uur)