Fietselfstedentocht vanuit huis: "Ik denk dat dit zwaarder is"

Veel fanatieke fietsers doen deze pinkstermaandag mee aan de virtuele Fietselfstedentocht. In de woonkamer, slaapkamer, of in de tuin. De fiets kan overal staan en op een scherm zie je jezelf fietsen met de anderen die met je in de groep starten.
© Omrop Fryslân
Zoveel deelnemers had de organisatie niet verwacht, zegt voorzitter Stephan Rekker. "Het zijn er veel meer. Het is als grapje begonnen toen alle evenementen niet doorgingen. Wij wilden eens kijken of er iets wel door kon gaan. We hadden gerekend op een man of 50." Het werden er 180, waarvan 120 de hele route zullen fietsen.
Hoewel het dus vanuit huis kan, is het zeker niet minder zwaar, zegt Rekker. "We hebben zo'n dertig kilometer gefietst en dat was even zwaar als normaal. Ik heb het idee dat dit zwaarder is." De eerste fietsers moeten s'ochtends 5 uur al beginnen.

Toch op de fiets

Rekker verwacht dat veel mensen de tocht maandag toch 'gewoon' op de fiets zullen afleggen. "Ik denk dat nog veel meer mensen de tocht zelf fietsen, op eigen gelegenheid. Veel meer dan die 180. Zolang ze zich aan de maatregelen van het RIVM houden is er niets aan de hand. Ik vind het mooi dat ze het doen."
Stephan Rekker
Maandag 1 juni is het pinkstermaandag. Normaal is dat de dag van de Fietselfstedentocht en de Bondspartij, maar door de coronacrisis is dat allemaal anders. Wat dus wél doorgaat is de virtuele Fietselfstedentocht. En Omrop Fryslân laat dat maandag horen en zien. Vanaf 9 uur s'ochtends, op radio en tv.
We zijn er pinkstermaandag eerst om 8 uur met een extra editie van Prelude, daarna het Friese nieuws en dan Muzyk yn Bedriuw. En s'middags presenteert Geert van Tuinen 'Moai wie dy tiid', met onder anderen dus ook die virtuele Fietslefstedentocht, maar ook met mooie nostalgische verhalen van de Fietselfstedentocht en Bondspartij in het verleden.