Staatsbosbeheer: Pinksterweekend is 'generale repetitie' voor de zomervakantie

Het pinksterweekend is spannend voor Staatsbosbeheer. Zij zien het als een generale repetitie voor de zomervakantie. De natuurorganisatie heeft voor het pinksterweekend geen gebieden afgesloten, maar zal extra toezicht houden omdat het waarschijnlijk weer druk zal worden in de Friese natuur.
Bezoekers van een natuurgebied van Staatsbosbeheer © Omrop Fryslân, Remco de Vries
Staatsbosbeheer heeft te maken met een groot tekort aan toezichthouders, maar zal niettemin extra scherp zijn dit weekend. Bij de hotspots zoals de bossen in Rijs, Oranjewoud en Bakkeveen wordt grote drukte verwacht.
De natuurorganisatie ziet de afgelopen tijd dat de problemen in de natuur toenemen en maakt zich er zorgen over. Het is spannend of de wandelaars, fietsers en andere recreanten zich op drukke plekken aan de regels houden en vooral of ze de natuur niet te veel verstoren.
Het wildplassen en -poepen zorgt voor veel rommel in de gebieden. Ook is het belangrijk dat honden aan de lijn blijven en dat mensen niet de levensomgeving van vogels verstoren.

Zoek de 'verborgen pareltjes' op

Staatsbosbeheer wil dat mensen het dit weekend naar hun zin hebben, maar hoopt dat de recreanten rekening houden met de natuur. Ze roepen dan ook op om niet de drukke plekken te bezoeken, maar te kiezen voor bijvoorbeeld 'verborgen pareltjes' in de Friese natuur.
Ook het gebied bij De Mieden heeft goede fietsroutes en het Koepelbos bij Oldeberkoop is een mooie plek om te wandelen, zo zegt de natuurorganisatie.