Jong en oud praten over de oorlog: "Er zijn parallellen tussen toen en nu"

Nerveus, dat was Sean Bouma toen hij voor het eerst naar Annie en Harry Stinis reed. Sean en Annie hebben allebei een trauma: ze verloren hun vader veel te vroeg. Die van Annie werd gefusilleerd bij Dronryp, Sean z'n vader kreeg een hersenbloeding en overleed plotseling. Het maatjesproject van journalist Auke Zeldenrust bracht hun verhalen bij elkaar. Ze zijn onderdeel van de tentoonstelling Oog in oog met de oorlog in het Fries Museum.
Sean Bouma © Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Negen leerlingen werden gekoppeld aan mensen met een verhaal uit de oorlog. Die van Sean en Annie kwamen overeen. Sean: "Wij konden goed praten over wat we meegemaakt hebben. Het was ook heel herkenbaar. Ik had in het begin ook moeite om over mijn verlies te praten. Dat lukte met Annie en Harry beter dan ik had verwacht."
Annie: "Ik heb te veel herinneringen aan de oorlog. Ik was erbij toen mijn vader werd opgehaald van huis. Dus, ja, dat zijn herinneringen die nooit meer weggaan. Ik heb er heel lang niet over kunnen spreken."

Bier na een rondleiding

"Ik heb hem meegenomen de stad door en hem de verhalen verteld over de oorlog in Leeuwarden", zegt Harry Stinis. "Over de Blokhuispoort en de ontsnapping, over de luisterpost. Na onze wandeling zijn we als echte maten lekker op het terras gaan zitten en hebben we een biertje gedronken."
Stinis is een lopende encyclopedie over de oorlog. Daar kwam Sean ook achter tijdens de stadswandeling: "Ik heb veel dingen gehoord waar ik geen weet van had. En dat je zo'n dag dan afsluit met een biertje is ook echt mooi."
Harry en Annie Stinis © Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
De maatjes zijn aan elkaar gekoppeld door journalist Auke Zeldenrust. Hij is de initiatiefnemer van het project. "Mijn gedachte was dat deze generaties elkaar nu nog kunnen ontmoeten. Straks kan dat niet meer, dan heeft de tijd ze ingehaald. Nu kunnen ze elkaar verhalen vertellen. Over hoe het op school was, maar ook: hoe was het in de oorlog? Zo ontstaan prachtige gesprekken."

Parallel met de tijd van nu

Harry ziet veel gelijkenissen tussen beide generaties. "Als ik de krant open sla, zie ik oorlog. Dan gaat bij mijzelf ook een film draaien over die periode. Er is geen verschil. Sean leeft in de tegenwoordige tijd en moet nog een flink eind verder. Dan is het toch interessant dat je ziet dat er parallellen zijn tussen hoe wij met die tijd omgaan en hoe zij dat nu doen. Over hoe je omgaat met mensen die nu bijvoorbeeld uit Syrië komen. Die ook getraumatiseerd zijn. Dat het belangrijk is dat je met die mensen gaat praten."

Praten helpt

Sean is het daarmee eens. Hij merkt zelf ook dat praten helpt: "Ja, echt. Dit was voor mij voor het eerst dat ik er heel open over was. Dat heeft mij heel erg geholpen. Ik heb dat ook van andere mensen gehoord. Dat praten helpt."
Het verhaal hangt nu dus in het Fries Museum. "Dat vind ik echt heel erg bijzonder", zegt Sean. "Ik ben er heel erg blij mee dat mensen hier interesse voor hebben."
Het Fries Museum gaat maandag weer open voor publiek. De tentoonstelling is dan te bekijken. In verband met de coronamaatregelen moeten bezoekers wel van tevoren online reserveren.