'Waddeneilanden hebben dringend hulp nodig om leefbaar te blijven'

Er moet snel wat gebeuren om de Waddeneilanden te redden. Dat zei burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog donderdag bij het werkbezoek van Koningin Máxima aan Texel. Volgens Van Gent zitten de eilanden in grote problemen nu het toerisme op de eilanden deels wegvalt. Van Gent, voorzitter van het samenwerkingsverband De Wadden, heeft Máxima gevraagd ambassadeur van de Waddeneilanden te zijn in Den Haag.
© ANP
"Wij doppen graag onze eigen boontjes, maar dit keer zijn de problemen door de coronacrisis groter dan anders. We zijn niet zielig maar we moeten wel hulp hebben, vooral om de leefbaarheid vast te houden. We zijn tenslotte geen openluchtmuseum", zegt Van Gent. Door alle maatregelen en de aangepaste dienstregeling van de boten naar de eilanden krijgt de leefbaarheid een enorme klap. De Waddeneilanden zijn voor tachtig procent afhankelijk van toerisme.

Ambassadeur

Van Gent heeft Koningin Máxima gevraagd ambassadeur van de Waddeneilanden te zijn in Den Haag. "Wij dachten, wanneer krijg je nu zo'n kans. De koningin was geïnteresseerd in de situatie en toen ik haar vroeg ambassadeur te worden moest ze wel lachen en zei ze dat ze erover na zou denken."
De burgemeester heeft ook tegen de Koningin gezegd dat ze wel met de koninklijke familie naar een eiland kan komen. "De koninklijke familie gaat waarschijnlijk dit jaar ook op vakantie in eigen land, dus waarom dan niet naar de Waddeneilanden", vindt Van Gent.

Leefbaarheid op de rit krijgen

Om de leefbaarheid om de eilanden weer op de rit te krijgen moet er een aantal bijzondere maatregelen komen. Daarover gaat Van Gent de komende dagen met verschillende betrokkenen in gesprek.
"Ik denk dat het goed is dat de koningin belangstelling heeft getoond voor de Waddeneilanden. Het leek er ook wel op dat ze begrip heeft voor onze situatie. Door de coronacrisis komen er minder mensen. Een hele tijd kwam er niemand, nu starten we met Pinksteren weer. Maar de verloren omzet valt niet meer in te halen," zegt Van Gent.
De burgemeester geeft verder aan: "Economische Zaken komt weer met generieke maatregelen voor bedrijven, maar dat zijn ook weer druppels op een gloeiende plaat. Dus wij zouden voor de eilanden graag specifieke maatregelen zien. Wij zijn zo afhankelijk van het toerisme: de hotels, winkels, horeca. Voor de gemeente komt er veel minder toeristenbelasting binnen. Het is een opeenstapeling van problemen. Op dit moment is het moeilijk om de eigen boontjes te doppen, wat de stoere eilanders eigenlijk het liefst doen. Wij willen nu toch hulp vragen."
Politiek gezien heeft het bezoek van de koningin niet veel te betekenen. "Maar maatschappelijk gezien heeft ze wel invloed. Wij zijn bezig met een intensieve lobby, dat is ook hard nodig. Dan is zo'n bezoek erg mooi."
Burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog