Binnen enkele weken duidelijkheid over zomerijs Thialf

Thialf-directeur Marc Winters kan nog geen duidelijkheid geven of er wel of geen zomerijs komt in Heerenveen. De gesprekken met schaatsbond KNSB lopen nog. Er is donderdagmiddag weer een vergadering met de partijen waarin gesproken wordt over het zomerijs. Sven Kramer was woensdag kwaad over dat ze nu naar Zuid-Duitsland moeten voor zomerijs.
Thialf en KNSB noch yn petear oer simmeriis
De woorden van Kramer hebben Winters ook bereikt. Hij is blij met de noodkreet van de viervoudig olympisch kampioen. "Aan de ene kant maakt het duidelijk hoe blij de topsporters met Thialf zijn als trainingslocatie. Daar is het voor gebouwd. De sportieve kant gaat hartstikke goed. Hij legt ook de andere kant heel goed bloot. En dat is dat er een spanningsveld is tussen de sportieve en de financiële kant bij Thialf. Daar zitten we middenin", zo legt Winters uit.

Nieuwe hoofdsponsor

De gesprekken tussen Thialf en de KNSB lopen dus nog. Niet alleen de financiële problemen van Thialf spelen een rol, ook de KNSB heeft het niet makkelijk. De schaatsbond is nog altijd op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor en die zoektocht wordt door de coronacrisis een stuk moeilijker. Zo had de KNSB al een nieuwe hoofdsponsor gevonden, maar haakte die echter op het laatste moment nog af door het uitbreken van het coronavirus.
Reedriders fan it Gewest Fryslân ferline jier op it simmeriis © Orange Pictures
Hoe de gesprekken tussen Thialf en de KNSB lopen, kan en wil Winters niet zeggen. "Een broedende kip moet je niet storen, zeggen ze altijd. Ik kan niet bevestigen dat er geen zomerijs komt, maar ik kan ook niet bevestigen wanneer er eventueel wel zomerijs komt."
Zeker is dat de sporters graag duidelijkheid willen hebben. Want de trainingsprogramma's worden al ver van te voren gemaakt. En dus hoopt Winters op duidelijkheid: "Ik snap dat er de nodige druk op staat. Vanuit sportieve kant moet er de komende weken wel duidelijkheid over komen."
De meeste atleten voelen het precies zoals Sven
Andere schaatsers en shorttrackers steunen Sven Kramer, volgens Douwe de Vries van de atletencommissie
Oud-schaatser Douwe de Vries is voorzitter van de atletencommissie van de KNSB en vertegenwoordigt daarmee de langebaanrijders en de shorttrackers. "De meeste atleten voelen het precies zoals Sven. Ze willen onder de beste omstandigheden trainen op de beste baan. Als dat niet kan, is dat een stap achteruit. Als sporter wil je altijd een stap vooruit doen nooit achteruit, want daar word je minder van. Daar baalt natuurlijk iedereen van."

"Meer steun vanuit ministerie"

Volgens De Vries zou er ook meer steun moeten komen vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. "We begrijpen allemaal dat Thialf het moeilijk heeft. Ik hoop dat alle partijen er gezamenlijk uitkomen en dat er steun komt vanuit de regering. Er is al een hele hoop steun. Maar dit is wel de plaats waar we de meeste medailles van heel Nederland halen."
Technisch directeur Remy de Wit van schaatsbond KNSB reageert schriftelijk: "Wij zijn als KNSB nog volop in gesprek met Thialf over het zomerijs en gaan er vanuit hier op zeer korte termijn uitsluitsel over te krijgen. We willen nu niet op de zaken vooruit lopen. Op het moment dat er meer bekend is, staan we jullie graag te woord."