Planetarium blij met eerdere uitbreidingen: "Anders konden we nu niet open"

Op 1 juni mogen de musea weer open, zo ook het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium in Franeker. Dat is echter een oud gebouw, wie er wel eens is geweest weet dat de planetariumkamer maar klein is. Levert dat niet te veel risico op met het coronavirus?
It Keninklik Eise Eisinga Planetarium yn Frjentsjer © Omrop Fryslân, Jantine Weidenaar
Directeur-conservator Adrie Warmenhoven: "Normaal zetten we de deuren open om de exposities te bekijken en de woonkamer van Eise Eisinga. Nu moeten we het reguleren. Maar we zijn ontzettend blij dat we weer open mogen, na die 2,5 maand waarin het hier stil en donker is geweest. Dat het voor minder mensen zal zijn, dat zijn de regels. Daar moeten we ons aan houden."

10 man in planetariumkamer

In de kleine planetariumkamer komen geen grote groepen tegelijkertijd binnen. "Als er alleen losse mensen komen, dan mogen er maar zeven in deze kamer. Maar gezinnen mogen bij elkaar zitten, dan zouden er 14 in mogen. We gaan aan de veilige kant zitten, dus we gaan uit van 10 mensen. We geven drie keer per uur uitleg, dus per uur mogen er dus 30 mensen rondkijken," legt Warmenhoven uit.

Extra panden

De directeur zegt dat het een geluk is dat er de laatste jaren enkele panden aan het museum zijn toegevoegd. "We hebben het geluk dat er twee panden aan het museum zijn toegevoegd de afgelopen jaren. In de drie gebouwen kunnen we een éénrichtingsroute aanleggen. Mensen komen binnen in het nieuwe entreepand, er is nu voldoende ruimte. Anders had het nooit gekund. Het einde is bij de planetariumkamer, daarna worden de mensen via de voordeur weer naar buiten gelaten. Ik denk dat de mensen het erg op prijs stellen dat ze na deze tijd weer langs mogen komen."
Dat moet wel met een reservering. "Het is voor ons heel nieuw, we zijn natuurlijk anders gewend. Gelukkig weten mensen dat het moet. Sinds afgelopen vrijdag hebben we het systeem actief, er zijn al tientallen reserveringen binnengekomen. Het werkt prachtig. Ik heb er zin in, we zullen met open armen klaarstaan."
Directeur-conservator Adrie Warmenhoven
Het radarwerk is nog kleiner, er kunnen maar drie man tegelijkertijd kijken. Dat zal met speciale vakken worden aangegeven, zegt Warmenhoven. "We hebben dagen dat er 400 tot 600 mensen naar het planetarium komen in de zomer, we zullen nu naar een derde van dat aantal gaan. Ik hoop dat mensen ook naar de randen van het seizoen trekken, zodat de drukte zich spreidt en de financiële consequenties niet al te groot worden."
Verslaggever Jantine Weidenaar bij het radarwerk