Toerisme in Noardeast-Fryslân trekt alweer aan

Het toerisme in Noardeast-Fryslân trekt alweer iets aan, merkt burgemeester Johannes Kramer van die gemeente. "Ik was een paar dagen geleden bij een nieuw hotel in Dokkum, zij gingen open in coronatijd. Daar waren dus wel zorgen: hoe komt dit? Maar tot hun eigen verrassing loopt het heel goed, ze zitten al bijna vol."
Johannes Kramer © Gemeente Noardeast-Fryslân
En dat is niet het enige, zegt Kramer. "Ook de verkoop van plezierbootjes loopt goed, dat schiet omhoog. Mensen oriënteren zich steeds meer op een vakantie in eigen land, in onze gemeente is daar volop gelegenheid toe. We hopen dat dat allemaal een beetje doorzet."
Kunnen de ondernemers goed inspelen op de regels die gelden, hoe pakt dat allemaal uit?
De komende dagen worden spannend, vindt Kramer
Maar er zijn ook zorgen over de komende dagen. Maandag mogen de terrassen om 12:00 uur weer open. Het is een vrije dag voor veel mensen en er wordt mooi weer voorspeld. "Dat is wel even spannend", erkent Kramer. "Kunnen de ondernemers goed inspelen op de regels die gelden, hoe pakt dat allemaal uit?"

Verstand gebruiken

Maar het moet goed komen, verwacht de oud-gedeputeerde. "Als iedereen z'n verstand gebruikt, dan komen we een heel eind. We willen de terrassen in Noardeast-Fryslân ook wat meer ruimte geven, want omdat iedereen anderhalve meter afstand moet houden, kun je minder gasten ontvangen dan normaal. De ondernemers moeten wel een plan bij ons indienen voor meer ruimte. Zo moeten ze rekening houden met bijvoorbeeld omwonenden en ook de ambulance moet erlangs kunnen."
Het winkelcentrum van Dokkum © Omrop Fryslân, Aise van Beets
Zelf wil Kramer maandag ook even kijken hoe het gaat. Samen met wethouder Boerema wil hij op verschillende plekken in zijn gemeente kijken. "We gaan langzaam maar zeker terug naar de tijd van voor de coronacrisis. Mensen vertonen zich steeds meer, ook in de binnensteden van bijvoorbeeld Dokkum en Kollum. En niet voor iedereen zijn de regels even duidelijk, dus het is spannend of we dat allemaal aankunnen."
Tot nu toe gaat het buitengewoon goed, vindt Kramer. "Maar er zijn altijd koppige mensen of mensen die het niet goed snappen. Dan moet je het gesprek aangaan."
Burgemeester Johannes Kramer van Noardeast-Fryslân