GGD Fryslân begrijpt kritiek Menamer huisarts, maar houdt vast aan landelijk testbeleid

De GGD heeft voldoende meegewerkt aan het doen van de testen bij de corona-uitbraak in Menaam. Dat zegt dokter Everhart Hofstra van de GGD, in reactie op kritiek van huisarts Esther Doeglas uit Menaam.
© ANP
GGD Fryslân heeft begrip voor de dokter, maar blijft bij het testbeleid zoals dat nu is. De ervaring daarmee is goed, zegt Hofstra. "Wij testen mensen die klachten hebben. Dokter Doeglas had gehoopt dat wij mensen zonder klachten zouden testen, maar dat doen wij niet, uitzonderingen daargelaten. Testen van mensen zonder klachten zijn minder nuttig en minder bijdragend bij bron- en contactonderzoek."
Er waren enkele coronabesmettingen in Menaam. De dokter vertrouwde het niet en wilde medewerkers van de thuiszorg zo snel mogelijk laten testen op corona, maar dat kon niet volgens de GGD. De klachten kwamen namelijk niet overeen met die op het lijstje van het RIVM.
Hofstra zegt dat ze de ongerustheid van dokter Doeglas met haar heeft besproken en mensen zonder klachten toch ook hebben getest, om die gerustheid weg te nemen. "Daarom zijn ze ook op een zondag in de praktijk van dokter Doeglas getest en anders waren ze op de maandag door de bedrijfsarts bij ons aangemeld om te testen. En het belangrijkste: de maatregelen die nodig waren, waren toen ook al ingesteld."
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Vanaf 1 juni zal er wel veel breder worden getest dan dat er nu getest wordt. In Fryslân komen er twee nieuwe testlocaties bij, in Drachten en in Sneek. In Leeuwarden staat sinds begin april al een testlocatie. In totaal kunnen er op de drie locaties in één dag meer dan duizend coronatesten worden afgenomen. Dat gebeurt op afspraak.
"Hoe meer mensen we testen, hoe eerder we kunnen kijken of mensen met klachten wel of geen corona hebben", zegt Hofstra. "Mensen die het wel hebben kunnen we quarantaine-advies geven en daardoor kan de maatschappij meer open. En kunnen we hopelijk wat meer ruimte krijgen dan dat we nu hebben, waarbij er nog heel veel sectoren gesloten zijn."
De twee extra testlocaties komen in de leegstaande school van het Gomarus College aan de Eikensingel in Drachten en in de leegstaande sporthal De Spil aan de Molenkrite in Sneek.
Everhard Hofstra van GGD Fryslân