Kampioenen schaatsen niet in Thialf maar in Duitsland: 'Dit vind ik een slechte zaak"

De kans is groot dat de Nederlandse schaatsers in juli naar Inzell moeten, in Zuid-Duitsland, als ze willen trainen. Dat lijkt nergens op, zegt Sven Kramer. "Dit vind ik een slechte zaak."
Kramer en dy ride net yn Thialf mar yn Dútslân: "Dat fyn ik in minne saak"
Vorig jaar lag er in juni al zomerijs in Thialf, maar nu lijkt dat er niet te komen. Kramer zegt dat Thialf en de sportbonden hun verantwoordelijkheid moeten nemen.

"Wonderlijk"

Niet de coronacrisis, maar het ontbreken van zomerijs in Thialf is volgens Kramer het grootste struilkelblok in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. "Het is wonderlijk dat wij als prominent schaatsland in juli naar Inzell moeten om te trainen. Dat vind ik een slechte zaak", vertelt Kramer bij een persmoment van zijn ploeg Jumbo-Visma.
Sportief gezien kan Nederland volgens de 34-jarige schaatser ook niet zonder zomerijs. "Je ziet dat Nederland onder druk staat op de wereldkampioenschappen. We hebben last van buitenlanders. Die komen steeds dichterbij, of ze verslaan ons al. We kunnen het ons niet permitteren om geen zomerijs te hebben."
Sven Kramer oer Thialf
Volgens Kramer ligt het probleem niet alleen bij Thialf, maar ook bij de sportbonden. "Jammer dat Thialf er niet uitkomt. En jammer dat de KNSB en NOC*NSF de handen niet ineen kunnen slaan, om dit voor elkaar te boksen."
Het provinciebestuur deed kortgeleden een zelfde soort oproep, toen de financiële problemen van het ijsstadion aan het licht kwamen. Maar Kramer vindt dat er ook een rol voor de provincie is weggelegd: "Natuurlijk is de provincie aandeelhouder. Maar, wie A zegt, moet ook B zeggen. Want we zijn een topsportlocatie."
© Orange Pictures
Eén keer in de vier jaar staat iedereen in de rij voor het schaatsen, maar als je dat voor elkaar wilt krijgen, geeft niemand thuis.
Sven Kramer
Zeker is in elk geval dat de rekening niet bij de commerciële ploegen terecht mag komen, zegt de viervoudig olympisch kampioen. "De Jumbo's en Reggeborghs van tegenwoordig betalen al miljoenen. De vraag is hoeveel een gouden medaille ons waard is."
"In Nederland moet alles altijd rendabel zijn. Ik denk dat een olympische gouden medaille heel veel waard is, maar het is niet te berekenen wat dat mag kosten. Eén keer in de vier jaar staat iedereen in de rij voor het schaatsen, maar als je dat voor elkaar wilt krijgen, geeft niemand thuis."
En dus sjouwt Kramer met zijn ploeggenoten waarschijnlijk in juli naar het Zuid-Duitse Inzell. "Met al die coronamaatregelen wordt dat nog niet makkelijk."