Is inzet extra boten Terschelling en Vlieland wel voldoende in hoogseizoen?

De provincie Fryslân gaat vrijdag in overleg met rederij Doeksen, Rijkswaterstaat en de Veiligheidsregio over de capaciteit op de veerboot naar Vlieland en Terschelling. Gedeputeerde Avina Fokkens zei dat woensdag in Provinciale Staten in antwoord op vragen van CDA-Statenlid Rendert Algra. Hij vreest dat de capaciteit bij Doeksen in de zomervakantie nog steeds te klein zal zijn.
Regina Andrea fan rederij Partyvaart Neptunus © Doeksen
Gedeputeerde Avina Fokkens over de veerboten
Doeksen zet de komende tijd twee oude boten in: de Ms Friesland en de sleepboot Ms Holland. Daarnaast kan de rederij ook beschikken over de Regina Andrea van Partyvaart Neptunus uit Harlingen om passagiers van en naar de eilanden te brengen.
Gedeputeerde Fokkens is blij met de extra boten. De gedeputeerde was dinsdag op Terschelling om met plaatselijke ondernemers te spreken. Volgens mevrouw Fokkens is het nieuws over de extra veerboten positief ontvangen op het eiland. Aan de oude boten hebben veel mensen dierbare herinneringen. Sommigen hebben al aangegeven dat ze wel eens met die oude boten een tochtje heen en weer willen gaan maken.

In de stromende regen aan dek

Fokkens wil vrijdag met de betrokkenen overleggen over de gang van zaken, want hoe komt het als het echt druk wordt tijdens de zomervakantie? Als je alleen dektickets verkoopt, omdat er geen plek is om binnen te zitten, en het is mooi weer op de heenreis, is dat geen probleem. Maar als op de terugweg de regen met bakken uit de hemel valt en iedereen binnen wil zitten, heb je wel een probleem, zegt ze.

Attractie

De extra boten kunnen 300 passagiers vervoeren. De VVV op Terschelling krijg positieve reacties op de extra boten. Echter, Michel Aaldering van de VVV wel eerst kijken hoe snel het gaat met de inzet van deze boten en mogelijk ook met de bruine vloot.
Ook hij vertelt dat de overtocht met de oude boten bij veel mensen nostalgische herinneringen oproept. Voor hen is het een attractie. Ze hadden altijd nog wel eens mee willen varen met de oude boot en dat kan nu. De VVV ziet het aantal online boekingen weer toenemen. Mensen durven weer te boeken, aldus Aaldering.
Michel Aaldering van de VVV Terschelling over de extra overtochtmogelijkheden