Plaatselijk Belang Buitenpost niet eens met extra stop sneltrein Feanwâlden

Het plaatselijk belang van Buitenpost is verbaasd dat de extra sneltrein tussen Leeuwarden en Groningen straks twee keer stopt in Feanwâlden, en maar één keer in Buitenpost. Tot dit jaar rijdt er ieder uur één sneltrein over het traject en die doet alleen Buitenpost aan. In december komt er een extra sneltrein bij. Vanaf dan stopt de ene sneltrein in Feanwâlden en Buitenpost en de andere in Feanwâlden en Zuidhorn.
It stasjon fan Feanwâlden © Omrop Fryslân, Joris Kalma
In Buitenpost zijn ze niet blij met de nieuwe plannen. "Buitenpost is natuurlijk een veel groter station. Dat trekt veel meer reizigers. Dat is ook logisch, want het heeft veel meer achterland dan Feanwâlden", vindt Marianne Rigter, voorzitter van Plaatselijk Belang Buitenpost. De trein is bijvoorbeeld ook belangrijk voor de regio's Kollum en Surhuisterveen.
Ook zou Buitenpost volgens het Plaatselijk Belang vanwege de centrale ligging een logischer plek zijn. "Bovendien trekt Feanwâlden-Ljouwert niet veel extra reizigers, want de tijd die de trein er korter over doet, stelt niet zo veel voor".
Gemeente Achtkarspelen heeft ingestemd met de plannen en kijkt er dus anders naar. Er komt een nieuw Transferium in Feanwâlden, dat een stimulans moet zijn voor de regio en goed te bereiken vanaf de Centrale As. Rigter: "Wij mochten daar geen advies over geven." Met de plannen verandert er echter niet veel voor Buitenpost. De ene sneltrein die naar het dorp rijdt, blijft er. Het Plaatselijk Belang hoopt nog te kunnen praten met de politiek en andere belanghebbenden.
Marianne Rigter van Plaatselijk Belang Buitenpost