Vrouwen van Heerenveen komen goed uit de crisis: "Op heel veel vlakken aan het professionaliseren"

De coronacrisis zorgt voor een slagveld in het betaalde voetbal. Clubs lopen miljoenen mis en moeten snijden in het personeel. Hoe anders is dat bij de voetbalvrouwen van SC Heerenveen. Daar hebben ze de zaken, ondanks de zware omstandigheden, naar eigen zeggen goed voor elkaar. Maar het nieuwe bestuur, onder leiding van Jessica Roosenburg, zit niet stil: "Er is veel in beweging, maar we zijn er nog lang niet."
Bekijk hier de reportage:
Gefolgen Hearrenfeanfroulju
De voetbalvrouwen van SC Heerenveen komen uit een zware periode. Een jaar geleden bleek dat er grote financiële problemen waren en dat het vrouwenvoetbal in Heerenveen eigenlijk niet meer bestond. Er is een interim-bestuur aangesteld en er zijn nieuwe afspraken gemaakt met onder andere SC Heerenveen en de gemeente. Daardoor konden de voetbalsters in augustus 2019 toch gewoon aan een nieuw seizoen beginnen.
Een half jaar geleden, in november, is er een nieuw bestuur geïnstalleerd met Jessica Roosenburg als voorzitter. Overige bestuursleden zijn Jouke de Vries en Irene de Goede. Het drietal heeft de schouders eronder gezet en kijkt positief naar de toekomst.

CAO

het nieuwe bestuur van de voetbalvrouwen heeft een aantal zaken aangekapt afgelopen maanden, waaronder de spelerscontracten. Het afgelopen seizoen hadden ze allemaal al een officiële arbeidsovereenkomst, maar daar is volgens Roosenburg nog een enorme slag in gemaakt. "We willen ook een opmars maken naar een CAO, hopelijk met alle clubs. Dat zou goed zijn voor het vrouwenvoetbal. We zijn erop voorbereid om daarmee verder te kunnen."
De laatste maanden waren de clubs druk bezig met sponsoren. Er is in Moofpeople een nieuwe partner gevonden en Ausnutria sponsort naast de mannen ook de vrouwen. Maar toen brak de coronacrisis uit. "We waren mooi op weg voor de begroting van volgend jaar. Dat is wel bijzonder voor ons vrouwenteam. Dat staat nu stil, dus we weten niet wat er gaat gebeuren. Maar als je blijft bewegen, hopen we dat er nog steeds heel veel partijen zijn die zich aan ons willen binden", klinkt Roosenburg hoopvol over nieuwe sponsoren.
Als je al heel klein leeft, valt er niet heel veel te snijden
Voorzitter Jessica Roosenburg

Klein budget

Waar bij de mannen de salarissen tijdelijk verlaagd worden, is daar bij de vrouwen geen sprake van. "Onze bestuurders zijn vrijwilligers, dus daar kun je niet in snijden", zegt Roosenburg. "Dan is een klein budget, zoals dat van ons, in ons voordeel. Als je al heel klein leeft, valt er niet heel veel te snijden. Ja, dat je met een slechte selectie gaat starten. Maar dat is voor ons geen optie."
De vrouwen lopen wel inkomsten mis in het Abe Lenstra Stadion. Daar hebben ze een loge, maar doordat er niet gespeeld wordt, kan daar ook geen gebruik van worden gemaakt. Roosenburg: "Daar zit ook een verdienmodel op, dat missen we nu wel. We hebben natuurlijk geen idee wanneer dat wel weer kan."
Trainer Roeland ten Berge © Orange Pictures

Opleidingsclub

Uiteindelijk draait alles om de prestaties van het eerste elftal op het veld. De vrouwen waren bezig met een goed seizoen en stonden vierde in de eredivisie, toen de competities werden gestopt. De prestaties van Heerenveen vielen op, ook bij andere clubs. Zo maken Kerstin Casparij (FC Twente), Quinty Sabajo (Ajax) en Laura Strik (PSV) een stap omhoog. Een compliment voor de dames van Heerenveen, maar het maakt het werk van trainer Roeland ten Berge er niet makkelijker op: "Daar zijn we aan de ene kant trots op, maar aan de andere kant moeten we steeds weer een nieuwe selectie opbouwen. Dat is momenteel de status van Heerenveen", vertelt de coach, die in september aan zijn vierde seizoen bij Heerenveen begint.
Buiten het eerste elftal om is de club ook druk: "We zijn al heel lang bezig de scouting en de jeugdopleiding op poten te zetten. Er stromen nu weer drie meiden door uit de beloften naar het eerste", zegt Ten Berge. Naast het eerste elftal en een belofteteam heeft Heerenveen nog twee jeugdteams: één onder 17 en onder 15.
We zitten nu met smart te wachten op het moment waarop we weer duels mogen spelen
Heerenveen-coach Roeland ten Berge

Buitenland

Toch richt Heerenveen ook steeds meer op het buitenland. Niet alleen om oefenwedstrijden te spelen, maar ook om spelers vandaan te halen. Zo maakte de club vorige week bekend dat ze in de Portugese Francisca Cardoso een spits hebben gevonden. Daarmee heeft Heerenveen een primeur, want Cardoso wordt de eerste Portugese voetbalster in de eredivisie voor vrouwen.
Hoe dat komt? Roosenburg: "We zijn afgelopen winter op trainingskamp naar Portugal geweest. Daar hebben we een zaakwaarnemer ontmoet. Dat klikt heel erg. Zij heeft deze speelster aan ons aangeboden. Wij zijn hartstikke blij dat Francisca komt."
Foarsitter Jessica Roosenburg en Tiny Hoekstra ûndertekenje in nij kontrakt © Omrop Fryslân
Zo heeft Heerenveen haar zaken goed op streek. Vraag is alleen wel wanneer ze weer wedstrijden mogen spelen. De trainingen zijn weer begonnen, met uiteraard in achtneming van de RIVM-maatregelen. Ten Berge verwacht in september, als de mannen ook weer los kunnen, het nieuwe eredivisieseizoen te beginnen. Maar wat verruiming op de training zou ook al helpen. "We zitten nu met smart te wachten wanneer we weer duels mogen spelen. En wanneer mogen we weer oefenwedstrijden spelen? Maar we hebben wel dingen in gang gezet. We hebben de hele voorbereiding klaar en alles is rond", besluit Ten Berge.