Zwembaden weer open: "Ik ben niet van plan om hier als politieagent op te treden"

Het zijn drukke dagen bij zwembad de Wettervlecke in Surhuisterveen. Vanaf 8 juni zijn zwemmers weer welkom om baantjes te trekken of voor recreatie. Maar voordat het zover is, moet het complex nog helemaal coronaproof worden gemaakt.
Swimbad Wettervlecke iepen
De twee buitenbaden liggen er mooi bij in het zonnetje. De temperatuur van het water is tot tevredenheid van Bonne "noem mij maar 'chef-badmeester'" Helfrich: bijna 17 graden. Samen met een groep vrijwilligers is hij de komende tijd bezig corona-aanpassingen aan te brengen. Dat begint al bij de ingang. "Bij de kassa komt plastik te hangen, want daar is uiteraard bescherming nodig." De ingang van het zwembad was anders altijd tevens de uitgang. "In het verleden hebben we in de gang wel eens opstoppingen gehad. Dus hebben we het nu helemaal anders gedaan. De uitgang is nu bij de hoek van het zwembad. Daar hebben wij speciaal een deur voor gemaakt. "

"We moeten straks nee verkopen"

Een van de grootste aanpassingen wordt gedaan bij de kleedkamers. "We hebben het liefst dat de mensen thuis de zwemkleding alvast aantrekken. Daar wordt het veel gemakkelijker van. Maar als ze dat niet doen, kan dat hier alsnog. De helft van de hokjes het gaat wel op slot, zodat er genoeg ruimte tussen zit." Van de kleedkamers naar het zwembad komt een speciale looproute, zodat de zwemmers elkaar niet voor de voeten lopen. "Die looproute maken we voor de komende weken nog even met plakband en een spuitbusje verf. In het water komen lijnen, te hangen, zodat mensen weten waar ze mogen zwemmen. En dan verdelen we het ook nog in een baan voor snelle zwemmers en eentje voor langzame zwemmers."
Verslaggever Arjen Bosselaar maakte een rondgang over het terrein van de Wettervlecke
Omdat de Wettervlecke twee baden heeft, mogen er vanaf 8 juni maximaal 60 mensen tegelijkertijd verblijven. Helfrich maakt zich vooral zorgen over de situatie op warme dagen. "Ik denk dat we dan problemen gaan krijgen. Normaalgesproken komen er tussen de 1300 en 1500 zwemmers op een hete dag. Dat kan nu natuurlijk niet. Mogelijk moeten we straks nee verkopen aan mensen die graag willen zwemmen."
© Arjen Bosselaar, Omrop Fryslân
Om iedereen zoveel mogelijk te laten zwemmen zijn de dagen bij het zwembad ingedeeld in tijdvakken. Dat betekent dat 's ochtends tot 12 uur senioren welkom zijn. Daarna mag van 12 tot 2 uur de jeugd van 13 tot 18 jaar komen. En tot vijf uur is er vevolgens plek voor de jeugd tot 12 jaar. Tussen vijf en zeven uur 's avonds is het tijd voor zwemles, en daarna is er nog een uurtje gereserveerd voor de leeftijdsgroep van 13 tot 18 jaar. "Het is een heel gedoe, maar zo zijn nu eenmaal de regels en het is even niet anders. Wij willen ontzettend graag weer open en dus moeten wij ons daaraan houden."
Over de leeftijdscategorie 13 tot 18 jaar maakt Helfrich zich de meeste zorgen. "Ze moeten anderhalve meter afstand van elkaar houden. Maar ze houden niet van baantjes zwemmen. Ze spelen wat en proberen elkaar in het water te duwen. Die groep moeten we goed in de gaten houden. Aan de andere kant kun je ook niet alles verbieden, want dan moet ik als een politieagent over het terrein lopen en dat ben ik niet van plan."
Badmeester Bonne Helfrich over de coronamaatregelen in zijn zwembad