Heel Europa heeft belangstelling voor Friese corona-uitvinding

Een Fries bedrijf heeft een systeem ontwikkeld waardoor bezoekers alleen een gebouw kunnen betreden als zij de handen hebben gedesinfecteerd. Wie de handen niet wil wassen, krijgt geen toegang. Vanuit heel Europa is er belangstelling voor het systeem.
Hiel Europa hat belangstelling foar Fryske corona-útfining
Het apparaat kan ook zien of iemand wel of niet een mondkapje draagt. Volgens de directeur van het bedrijf dat het systeem heeft ontwikkeld, kan het nog beter worden door een extra camera. Als iemand de handen wast, wordt tegelijk de temperatuur opgemeten. Als dan verhoging wordt geconstateerd, blijft de toegangspoort op slot.
Op dit moment is dat nog niet toegestaan. Europese privacywetgeving zou dan moeten worden aangepast. Het bedrijf onderhandelt daarover met het Rijk. "Als Rutte eigenaars van restaurants toestemming geeft om klanten te vragen of ze koorts hebben, geeft hij daarmee eigenlijk ook toestemming om ditzelfde automatisch uit te laten voeren

Privacyproblemen en 'een soort schijnveiligheid'

Toestemming krijgen voor dit systeem zal een hele toer worden, zegt privacy-expert Cor Procee, die bij het project betrokken is. "Je mag niet zomaar op de stoel gaan zitten van een huisarts."
"Bovendien biedt het een soort schijnveiligheid. De temperatuur zegt niks over het hebben van corona, veel patiënten hebben zelfs helemaal geen koorts gehad. Bovendien, als ik hard naar mijn werk fiets, heb ik ook een hoge lichaamstemperatuur".
De belangstelling voor het nieuwe detectiesysteem is groot, zegt de directeur. "Ziekenhuizen, winkels, festivals, noem maar op. Het voordeel is dat er geen mens hoeft bij te staan. Dan krijg je ook geen discussies".
De Tourniquet © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust