'Boeren moeten met supermarkten praten, want Friezen eten amper Friese aardappelen'

Boeren moeten rechtstreeks contact hebben met supermarkten, om lokale producten beter aan de man te brengen. Dat zegt Pyt Sipma. Hij is akkerbouwer in Engwierum, en één van de initiatiefnemers van een project dat de lokale ekonomie moet verstevigen.
Ierdappelboer by Seisbierrum © ANP
Zo'n 95 procent van de aardappelen die de Friezen eten, wordt niet in Fryslân verbouwd, terwijl der wel aardappelboeren in de provincie zijn. Veel eten komt van ver, of wordt op grote afstand bewaard, verwerkt, en bewerkt.
Sipma is bezig zijn product klaar te maken voor de supermarkten in de omgeving. "Met de aardappelen gaat het goed, maar er mag wel wat water bij. Het is veel te droog."=
"Hier groeien uitstekende aardappelen, en die geven we aan de koeien. Dat is te gek voor woorden."
Durk Durksz
Sipma loopt over het land en haalt een paar aardappelen uit de grond. "Het gaat om een stukje beleving, dat is wat deze aardappel nu zo mooi maakt. Met bier en wijn heb je dat ook. Als je het verhaal kent, heb je er verbinding mee."
"Ik heb hier ook veel excursies van scholen. Toen was er een kind dat zei dat hij geen aardappelen lustte. Ik heb hem één van mijn land gegeven, en die wilde hij wel", vertelt Sipma, terwijl hij zijn land inspecteert. "Die van de supermarkt, die lustte hij niet."
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Verslaggever Willem Vermeltfoort is op het veld
Sipma werkt mee aan het zogenaamde Fjildlab. Dat is een samenwerkingsverband dat de circulaire economie in het Noordoosten van de provincie moet verstevigen.
Durk Durksz is projectleider. Hij hoopt dat de supermarkten intresse hebben in de aardappelen van dichtbij. "Het is voor de supermarkten goedkoper om ze bij de lokale boer te halen", zegt hij. Er lopen al gesprekken met ondernemers.
"De producten in de winkel zijn uit de hele wereld afkomstig. Maar hier groeien uitstekende aardappelen, en die geven we aan de koeien. Dat is te gek voor woorden."