Bezorgheid over deeltijdopleidingen bij NHL Stenden in coronatijd

Sommige flexopleidingen bij NHL Stenden zullen in de toekomst onder druk komen te staan. Dat is de verwachting van het bestuur van de Leeuwarder hogeschool. Het gaat dan vooral om deeltijdopleidingen op het gebied van horeca en andere sectoren die door corona in financiële problemen komen. Momenteel volgen ruim 4.000 mensen een opleiding bij NHL Stenden naast hun baan.
Noed oer dieltiidopliedingen by NHL Stenden yn coronatiid - twadde kear
"Omdat het zo'n grote groep is, maken we ons wel zorgen," zegt bestuurder Klaas Wybo van der Hoek. "Voor een aantal sectoren zal het deeltijdonderwijs groeien, omdat mensen moeten bijscholen, dus dat is een kans. Maar ook een aantal zullen krimpen. Studenten die hier komen doen dat met een afspraak met hun werkgever om de opleiding te volgen, maar in deze tijd zal dat voor de werkgever niet de hoogste voorrang zijn in deze tijd."
Of het aantal van 4.000 gelijk blijft, kan Van der Hoek niet zeggen. "Dat hangt er ook vanaf hoe lang dit nog duurt, sommige sectoren zullen krimpen." Hij denkt dat er flinke verschuivingen zullen plaatsvinden. De grootste zorgen bestaan bij de opleidingen op het gebied van horeca. Door de coronacrisis dreigen daar banen en bedrijven te verdwijnen en dat betekent dat er in de toekomst nog minder studenten zich zullen aanmelden voor een deeltijdopleiding.
Klaas Wybo van der Hoek
De crisis heeft ook nu al gevolgen voor de opleidingen, merkt docent Ernst Jonker van de Hotel Managementschool. "Sommige studenten met een baan in de horeca hebben nu geen werk, maar we zien ook dat bijvoorbeeld bij Van der Valk in Sneek de take-away zondagsbrunches beter lopen dan de oude situatie, dus daar is het nu drukker."
Voordeel van de situatie is volgens Jonker wil dat mensen die nu zonder werk zitten wat sneller door de studie heen kunnen, terwijl de mensen die het druk hebben nu meer punten binnenhalen op werkervaring.
Ernst Jonker