Drie Friezen op de ambassade in Mali werken door in coronatijd

Op de ambassade van Mali is een bijzondere situatie: in de hoofdstad Bamako zijn maar liefst drie Friezen aan het werk. De ambassadeur is Jolke Folkert Oppewal. Hij werkt met nog twee Friezinnen, Marjan Schippers en Evelien Boersma, gewoon door in de coronatijd. Er zijn in totaal vijf Nederlanders aan het werk voor de ambassade in Mali, de rest is naar huis vanwege de coronacrisis.
© Omrop Fryslan
De corona slaat nog niet heel hard om zich heen in het Afrikaanse land, maar groeit wel langzaamaan door. Er zijn een kleine 1000 positief geteste gevallen en tientallen dodelijke slachtoffers. Ambassadeur Oppewal heeft geen idee hoe dit zich gaat ontwikkelen.
Het werk op de ambassade is er niet rustiger van geworden. Er wordt veel thuisgewerkt. Dat waren ze al gewend vanwege de moeilijke omstandigheden in het land. De faciliteiten zijn er goed op voorbereid, toch zijn de drie Friezen ook nog geregeld op de ambassade aan het werk, om de Malinezen te laten zien dat ze er voor hen zijn.
Een klap opvangen is één ding, maar als je al zwak bent, zijn alle klappen groot
Jolke Folkert Oppewal
Mali is één van de armste landen van de wereld. Het is lang verscheurd geweest door burgeroorlogen. De mensen zijn voorzichtig bezig met de opbouw van het land. Corona zal voor het land economische gevolgen hebben volgens de Friese ambassadeur en zijn medewerkers. "Een klap opvangen is één ding, maar als je al zwak bent, zijn alle klappen groot", zegt de ambassadeur.
Daarom vinden de Friese ambassademedewerkers het van groot belang dat de projecten zoveel mogelijk doorgaan. Dat is echter moeilijk in coronatijd. Het was vanwege de veiligheid al ingewikkeld, maar nu dus nog meer. Corona maakt dan nog meer indirecte slachtoffers. Economische slachtoffers die geen landbouw meer kunnen uitvoeren en voedselhulp die niet meer komt. Alle vluchten op het land liggen stil.
De drie Friezen werken echter positief door. Dat ze er als drie Friezen zitten, vinden ze wel fijn in deze gekke tijd. "Het is toch fijn dat je dezelfde taal en mentaliteit hebt."
Jolke Folkert Oppewal, Marjan Schippers en Evelien Boersma