Organist van Franeker Martinikerk geeft zondag na Omrop-kerkdienst concert

Organist Jochem Schuurman bespeelt elke zondag bij de kerkdiensten het orgel van de Martinikerk in Franeker. En dus ook bij de kerkdiensten die Omrop Fryslân sinds het begin van de coronacrisis uitzendt.
© Omrop Fryslân
Sinds december 2017 is Jochem Schuurman de vaste organist van de Martinikerk. "Het is een geweldig orgel de klank inspireert me heel erg, de muziek die je erop speelt, klinkt altijd heel mooi. Sommige pijpen van het orgel zijn al heel oud, en komen zelfs nog uit het oude orgel uit de achttiende eeuw. En de kerk heeft een mooie akoestiek, het is een grote lange kerk, dus de klank komt mooi tot zijn recht."
Normaal is de organist niet te zien, maar nu met de diensten op televisie is hij in beeld. "Dat is wel anders ja. Normaal zitten er ruim 200 mensen in de kerk en die zingen ook allemaal goed mee. Nu is de kerk leeg, op een enkele solist na. Dat heeft als voordeel dat je daarmee kunt oefenen en kun je ook wat onbekendere liederen brengen. Anders moet je rekening houden met grote groepen mensen, ook wat tempo betreft, en dat hoeft nu niet. Maar één persoon heeft wel een heel ander effect dan dat 250 mensen zingen, dat gedeelte mis ik wel heel erg."

Concert

Aan de aanstaande dienst werkt sopraan Tetsje van der Kooi mee en zal Schuurman aansluitend nog een concert geven. "Dat idee was van mezelf, omdat er zoveel reacties komen, niet alleen inhoudelijk op de preek, maar ook op het muzikale gedeelte. Het leek me mooi om een concert te doen na de dienst voor de liefhebbers. Ik ben blij dat ik aan de dienst kan meewerken en dat er zoveel mensen kijken. "
© Omrop Fryslân
Organist Jochem Schuurman