Pontje Vegelinsoord heeft het druk: "In de 15 jaar dat we varen, hebben we niet vaak zo veel mensen gehad"

Sinds woensdag vaart het pontje tussen Akkrum en Vegelinsoord weer. Schipper Froukje van Keimpema mag vanwege de coronamaatregelen vier mensen tegelijkertijd aan boord meenemen naar de andere kant van het water. Normaal zijn dat er twaalf. En dus wordt er nu extra vaak heen en weer gevaren. "Op Hemelvaartsdag hadden we een klapper, toen hebben we 250 mensen overgezet. De pont heeft tussen tien uur 's ochtends en zes uur 's middags niet stil gelegen. In de 15 jaar dat we varen, hebben we niet vaak zo veel mensen gehad."
© Omrop Fryslân, Arjen Bosselaar
De pont die vaart tussen Akkrum en Vegelinsoord kent een lange historie. Het pontje stamt uit de 17e eeuw. Toen was het vooral voor mensen die voor hun werk naar de andere kant van het water moesten. Tot de jaren zeventig was het pontje de snelste verbinding met de andere kant. In 1972 was hij aan vervanging toe, maar bleek dat niet rendabel. Toen is het pontje uit de vaart genomen. Maar sinds 15 jaar is hij weer in de vaart, tegenwoordig vooral bedoeld voor toeristen.
Schipper Froukje van Keimpema heeft met mooi weer druk met het heen en weer varen van fietsers en wandelaars. Daar kwam door het coronavirus echter plotseling verandering in. Het pontje moest aan de wal blijven. "Je wilt niet weten hoeveel mensen hier op ons erf hebben gestaan met de vraag waarom we niet varen. We hebben de ruimte en kunnen anderhalve meter afstand houden, maar toch mocht het niet."
Sinds vorige week woensdag is het pontje weer in bedrijf. Lange wachtrijen zijn er niet geweest. "Wij zijn vliegensvlug", lacht Froukje. "Omdat we zo snel heen en weer zijn, hebben we ook geen wachttijden. Maar waar ik voorheen slechts een keer heen en weer hoefde, moet ik nu twee keer varen. We hebben dus meer werk."
Schipper Froukje vertelt over het pontje
© Omrop Fryslân, Arjen Bosselaar
Aan de andere kant van het water heeft Froukje haar eigen theeschenkerij Nije Skou. Ook die is inmiddels weer open. Het terras is weggehaald, hier en daar staan enkele stoelen voor mensen die moeten wachten op de pont. "Ik heb koffie, thee, zelfgemaakte appeltaart, kwarktaart, tosti's, ijsjes en fris", somt Froukje haar menukaart op. "We hebben ook een toilet voor dames en heren, waar mensen gebruik van mogen maken. Maar om afstand te bewaren, hebben we het damestoilet afgesloten. Ook staat er handgel om je handen te ontsmetten."
Waar mensen op de pont nog met contant geld mogen betalen, wordt er in de theeschenkerij alleen maar met de pinpas betaald. En die inkomsten zijn hard nodig. Froukje: "We hebben acht weken stil gelegen, dus geen inkomen gehad. Dat haal je niet zomaar weer in. We hopen daarom dat er deze zomer volop wordt gefietst en gevaren."
De theeschenkerij van Froukje