liveblog | 25 mei 2020

Coronanieuws van 25 mei: Eén nieuw sterfgeval, twee nieuwe besmettingen

In dit liveblog melden we al het nieuws over het coronavirus.
Bijgewerkt: 2 november 2020, 16:45
maandag 25 mei 2020
23:00

Einde van dit liveblog

We zijn aan het einde gekomen van dit liveblog van maandag 25 mei. Dit was het belangrijkste nieuws van deze dag:
21:24

Tjeerd van der Zwan herbenoemd

Tjeerd van der Zwan is maandagavond herbenoemd als burgemeester van de gemeente Heerenveen. Dat gebeurde op aangepaste wijze vanwege de coronamaatregelen. Van der Zwan zat in een lege raadszaal op 1,5 meter afstand van de fractievoorzitter van de PvdA, Wanda Ottens. Zij kon het boeket met bloemen niet overhandigen dus mocht ze het boeket naar Van der Zwan gooien. De rest van de gemeenteraad kon de herbenoeming meekijken via een videoverbinding.
Tjeerd van der Zwan © Omrop Fryslân
20:01

Raadsvergadering Opsterland gaat niet door

De digitale raadsvergadering van de gemeente Opsterland gaat maandagavond niet door vanwege een technische storing. De vergadering zou digitaal plaatsvinden vanwege de coronamaatregelen.
19:28

Videodagboek van boswachter Anke Bruin

Boswachter Anke Bruin ziet dat het steeds drukker wordt op Vlieland. In haar vlog neemt ze ons mee naar Kroon's Polders. Een plaats op het eiland waar je niet zomaar kunt komen.
Meer vlogs van Anke Bruin en de ander vloggers van de serie 'Berichten uit het hart' zien? Dat kan via deze dossierpagina.
18:25

Kinderen op Dockinga College niet dupe laten worden van coronatijd

Middelbare scholen zijn dit jaar soepeler met het wel of niet over laten gaan van leerlingen. Op het Dockinga College in Dokkum vinden ze dat kinderen niet de dupe mogen worden van deze coronatijden, daarom zullen ze ook daar 'ruimhartig' omgaan met de overgangsnormen.
Op alle drie locaties van het Dockinga College kunnen komende week de leerlingen weer fysiek naar school. Dan is het nog maar een paar weken tot het zomervakantie is. Na deze periode van thuisonderwijs wordt soepeler omgegaan met de overgangsregels.
Docenten constateren dat er ook een groep leerlingen is die het juist beter doet onder corona-omstandigheden.
FIDEO: Dockinga twadde kear
18:23

Bijna alle overgeplaatste inwoners van Sneker asielzoekerscentrum weer terug

Vrijwel alle inwoners van het asielzoekerscentrum in Sneek zijn weer terug. Ze waren de afgelopen twee weken in quarantaine in een kazerne in Zoutkamp na een uitbraak van het coronavirus, maar daar was maar tot deze maandag plek voor ze.
In totaal waren 60 mensen overgeplaatst naar de tijdelijke plek om zo verdere verspreiding te voorkomen. Op zes na zijn ze nu allemaal terug. Drie komen in een later stadium weer naar Sneek. Bij hen is de besmetting korter dan twee weken geleden. Zij zullen dus nog even ergens anders naar toe moeten, dat gebeurt op verschillende opvanglocaties in Nederland.
16:57

Minimacamping druk bezig voor opening

© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Camping Polemonium in Opende, vlak over de provinciegrens bij Surhuisterveen, is druk bezig met de voorbereidingen voor de zomer. De camping is voor mensen met een kleine beurs, zodat ze ook op vakantie kunnen. Veel Friezen helpen campingeigenaar Appie Wijma met donaties.
16:07

Tal coronapatiënten op IC gelijk gebleven

Het aantal coronapatiënten dat wordt behandeld op de intensive care is niet gedaald of gestegen. Het zijn er 223, evenveel als op zondag, zo zegt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Er liggen 222 patiënten in Nederland en één in Duitsland, evenveel als op zondag. Verpleegafdelingen van ziekenhuizen behandelden 756 coronapatiënten, 26 meer dan op zondag.
Op intensive care-afdelingen liggen 492 patiënten met andere aandoeningen als het coronavirus.
15:51

Spelers SC Heerenveen akkoord over tijdelijke salarisverlaging

De voetballers van SC Heerenveen zijn akkoord over een tijdelijke salarisverlaging vanwege de coronacrisis. De technische staf en het managementteam van de Friese club zijn solidair en zullen ook inleveren.
"Ik ben zeer verheugd dat we dit nieuws kunnen melden", zegt algemeen directeur Cees Roozemond. "Alleen samen komen we door deze crisis. Dat begrijpt onze spelersgroep gelukkig heel goed. Een prachtig gebaar van de selectie en alle collega's die hun steentje bijdragen door in te leveren voor het grotere goed. Dit sterkt ons in de overtuiging dat we ons door deze crisis heen kunnen slaan."
15:24

Drie Friezen op de ambassade in Mali werken door in coronatijd

© Omrop Fryslan
Op de ambassade van Mali is een bijzondere situatie: in de hoofdstad Bamako zijn maar liefst drie Friezen aan het werk. De ambassadeur is Jolke Folkert Oppewal. Hij werkt met nog twee Friezinnen, Marjan Schippers en Evelien Boersma, gewoon door in de coronatijd. Er zijn in totaal nog vijf Nederlanders aan het werk voor de ambassade in Mali, de rest is naar huis vanwege de coronacrisis.
De corona slaat nog niet heel hard om zich heen in het Afrikaanse land, maar groeit wel langzaamaan door. Er zijn een kleine 1000 positief geteste gevallen en tientallen dodelijke slachtoffers. Ambassadeur Oppewal heeft geen idee hoe dit zich gaat ontwikkelen.
15:16

Cambuur houdt alle opties open

Sportclub Cambuur houdt alle opties nog open na een gesprek met de voetbalbond KNVB over compensatie voor het missen van promotie naar de Eredivisie. Dat zegt algemeen directeur Ard de Graaf. De club zat maandagochtend samen met De Graafschap met de KNVB om tafel.
"Het was een constructief gesprek, waarin we onze standpunten goed kenbaar hebben kunnen maken", zegt De Graaf. "De KNVB toonde hierbij ook zeker begrip en bereidwilligheid, maar uiteraard zal één en ander verder moeten worden uitgewerkt. Daar wachten we eerst op voordat we verdere uitspraken doen. En ondertussen houden we alle opties open."
15:14

Geld voor een goed idee

Bewoners van de Waddeneilanden die een goed idee hebben om elkaar in de coronacrisis een hart onder de riem te steken, kunnen daar subsidie voor krijgen. Er is vijfhonderd euro beschikbaar voor elk initiatief, voor bijvoorbeeld ouderen, die zich eenzaam voelen.
Het geld komt uit het iepen mienskipsfûns van de provincie. Mensen die een plan hebben om daar wat aan te doen, kunnen hun idee tot 1 december indienen.
14:44

Twintig kinderen in Nederland ernstig ziek, mogelijk door corona

Nederlandse ziekenhuizen hebben in de afgelopen weken twintig kinderen behandeld voor een zeldzame ontstekingsziekte. Zij hadden verschijnselen van de ziekte van Kawasaki. Bij elf kinderen bleek dat ze ook antistoffen tegen het coronavirus in hun bloed hadden, wat betekent dat zij de ziekte hebben gehad. Of de ontstekingen veroorzaakt zijn door het coronavirus, is volgens Károly Illy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde moeilijk vast te stellen. "Maar als twintig kinderen een Kawasaki-achtig ziektebeeld hebben, van wie meer dan de helft corona-antistoffen heeft, nemen we aan dat er wel een relatie is. Niet zo veel kinderen zijn besmet geraakt met corona. Maar wat die relatie precies is, weten we niet, daar wordt veel onderzoek naar gedaan."
Volgens Illy hebben sommige kinderen met de ziekte van Kawasaki op de ic gelegen. Zij zijn intussen weer beter en hebben de ic verlaten. Vier patiënten waren jonger dan vijf jaar, de anderen waren tussen de vijf en achttien jaar oud.
14:31

Nieuwe cijfers van het RIVM

14:30

Op afstand samenkomen

14:22

Dierenasiel De Wissel heeft ook last van de coronagevolgen

Ook bij dierenasiel De Wissel merken ze de gevolgen van de coronacrisis alle dagen. er mogen geen huis-aan-huis-collectes worden gehouden, waardoor het dierenasiel veel geld misloopt. "Gelukkig komen we niet meteen in de financiële problemen, maar het levert wel een gat in de begroting op." Vandaar dat het dierenasiel nu online collecteert. In twee weken tijd werd er 7500 euro opgehaald. Ook zijn er veel minder boekingen voor het kattenpension van De Wissel
Dierenasiel De Wissel zit in de problemen
13:40

Gemeente in financiële problemen

Meer dan driekwart van de gemeenten komt in financiële problemen als de regering geen extra geld beschikbaar stelt. Dat blijkt uit onderzoek van tv-programma EenVandaag in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Om de financiën op orde te krijgen kunnen gemeenten er ook voor kiezen om te bezuinigen of de belastingen te verhogen.
13:24

Nederlandse brassband kampioenschappen gaan niet door

De Nederlandse Brassband kampioenschappen gaan dit jaar niet door. Het ging om de 40e keer dat de kampioenschappen gehouden worden worden, maar deze feestelijke editie is vanwege de coronacrisis geschrapt.
13:09

BOA's komen in actie

De BOA's - de buitengewoon opsporingsambtenaars- bereiden zich voor op actie, die actiedag staat voor dinsdag gepland, ook in Leeuwarden. De ambtenaars zijn er klaar mee dat ze moeten handhaven maar geen middelen hebben om zichzelf te verdedigen. Dat vinden ze wel nodig, omdat het geregeld voor komt dat ze worden geïntimideerd of mishandeld. Zeker nu in de coronacrisis hebben ze het moeilijk om de maatregelen te handhaven.
13:04

Ook in Parijs wordt er volop gefietst

Fietsenwinkels hier hebben het enorm druk, maar het is nog niets in vergelijking met de fietsenwinkels in Frankrijk. Daar kunnen ze de vraag bijna niet aan. Fries om utens Ralph Bonnema is bedrijfsleider van een fietswerkplaats in Parijs. "Het is hier een gekke boel."
13:03

Scholengemeenschap Singelland past overgangsnormen aan voor leerlingen

Scholengemeenschap Singelland laat iedereen overgaan, althans: wanneer er geen grote achterstanden zijn."Het zou gek zijn om vast te houden aan de gangbare normen als de situatie niet normaal is", zegt Audrie Nieborg, rector op it Drachter Lyceum. "We hebben besloten om de overgangsnormen aan de kant te zetten en te kijken naar het belang van de leerlingen.
12:03

Eén nieuw sterfgeval, twee nieuwe besmettingen

Er is de afgelopen dagen weer één persoon in Fryslân overleden aan het coronavirus. Dat heeft de GGD zonet bekend gemaakt. Het totale aantal doden in Fryslân komt daarmee op 66. Er zijn ook weer twee mensen positief getest op corona. Het aantal komt daarmee in totaal op 585.
11:56

Bezorgd over besmetting door nerts

Yn Nederlân is nei alle gedachten sprake fan in twadde besmetting fan in nerts op in minske. Dat hat minister Schouten witte litten oan de Twadde Keamer. Se seit dizze wike maatregelen te nimmen by nertsefokkerijen, op basis fan befiningen fan feterinêr eksperts. "Alle denkbare maatregelen zullen daarbij worden overwogen."
In Nederland is waarschijnlijk sprake van een tweede besmetting van een nerts
10:51

Op vakantie naar Spanje

Mensen die deze zomer perse naar Spanje op vakantie willen kunnen een vakantie boeken die na 1 juli zal plaatsvinden. Premier Pedro Sánchez kondigde dit weekend al aan dat toeristen vanaf 1 juli weer welkom zijn. Dat werd maandag bevestigd door María Reyes Maroto, de minister van Toerisme.
10:36

Albert Heijn komt met digitale zegels

Supermarkt Albert Heijn komt met digitale zegels, die klanten voortaan via de app krijgen. In plaats van het inplakken van zegels in een boekje, kunnen klanten voortaan zegels sparen met een app. De bestaande zegels worden nog tot het eind van dit jaar uitgedeeld. Klanten die hun boeken nog vol willen maken, moeten er bij zijn. Door te kiezen voor digitale zegels wil de supermarkt het risico op besmetting met het coronavirus kleiner maken.
10:31

Cultuur in actie

De culturele sector komt in actie tegen de steunmaatregelen van de regering. Volgens het actiecomité 'Cultuur in Actie' wordt de culturele sector keihard getroffen door de coronamaatregelen. Artiesten, kunstenaars, organisaties en zelfstandigen missen al weken lang hun inkomsten. Omdat acties op het Malieveld in Den Haag niet mogelijk zijn, start de sector een digitale actie. Van 30 mei tot en met 15 juni laten ze op de website www.cultuurinactie.nl hun stem horen.
10:26

Scholen laten leerlingen niet zitten

Bijna vier op de tien middelbare scholen kiezen ervoor om leerlingen niet te laten zitten dit jaar. Dat blijkt uit een enquête van de Volkskrant, die 149 scholen heeft gevraagd of ze het blijven zitten dit jaar afschaffen. Normaal geven rapportcijfers aanleiding tot een besluit om een leerling een jaar over te laten toen. Nu leerlingen al weken geen officiële cijfers meer krijgen, gebruiken scholen andere manieren om te kijken of een leerling wel of niet overgaat naar het volgende jaar. In deze coronatijd krijgen meer leerlingen het voordeel van de twijfel.
10:19

Het pontje bij Vegelinsoord vaart weer

Fietsers en wandelaars zijn blij dat het pontje tussen Akkrum en Vegelinsoord sinds vorige week woensdag weer vaart. Op Hemelvaartsdag bracht schipper Froukje van Keimpema meer dan 250 mensen naar de andere kant van het water.
07:39

Fietsenfabrikant Accell Group heeft het druk

Nu meer mensen thuis zitten en een nieuwe hobby zoeken vanwege het coronavirus, zijn nieuwe fietsen niet aan te slepen. Fietsenfabrikant Accell Group in Heerenveen heeft het er enorm druk mee. Toch is de omzet dit jaar lager dan voorgaande jaren, verwacht topman Ton Anbeek. Dat komt omdat de productie vanwege corona de afgelopen maanden flink werd afgeschaald. Vooral frames uit China zijn lastig te krijgen.
07:13

Showkorps Jong Pasveer is weer los

Het heeft even geduurd, maar ze zijn weer los bij showkorps Jong Pasveer in Leeuwarden. Maandag werd er voor het eerst gerepeteerd op het sportveld. Maar wel op veilige afstand.
06:28

Beperkt weer bezoek in verpleeghuizen

Met ingang van maandag mogen verpleeghuizen weer beperkt bezoek toelaten. Voorwaarde is wel dat op de desbetreffende afdeling geen corona heerst. Daar wordt maximaal één vaste bezoeker per bewoner toegestaan. Nog niet alle verpleeghuizen gaan meteen open. De organisaties krijgen tot uiterlijk 15 juni de tijd om aan alle randvoorwaarden te voldoen, zoals hygiëne, beschermingsmiddelen en personeelsbezetting. Vanaf half juni moet het in elk verpleeghuis mogelijk zijn om één bezoeker per bewoner op bezoek te laten komen. Het is de bedoeling dat de bezoekregeling na 15 juli verder wordt verruimd.
zondag 24 mei 2020
06:15

Kansen voor toerisme in Fryslân

Na de crisis liggen er volop kansen voor de toerisme- en recreatiesector in Fryslân, verwacht toerismedeskundige Albert Postma, lector bij hogeschool NHL Stenden. Mensen zouden zich dit jaar wel eens kunnen richten op de eigen regio. Dat betekent meer water- en campingvakanties.
06:10

Jopie Huisman Museum weer open

06:00

Goedemorgen

Goedemorgen en welkom in dit liveblog over het coronavirus. Het belangrijkste nieuws van dit weekend: