Kleiner Suikerfeest: "In crisistijd leer je elkaar ook van een goede kant kennen"

De ramadan is voorbij en daarna volgt het afsluitende Suikerfeest. Maar de gezelligheid is een stuk minder en moskeeën zijn niet open. Toch brengt de coronatijd ook het beste in de mens naar boven. Ramadan is de tijd van bezinning en solidair zijn met mensen die het minder hebben. En dat past bij deze tijd, vindt Fahri Mintes uit Leeuwarden.
Lytser Sûkerfeest: "In crisistijd leer je elkaar ook van een goede kant kennen"
"Uiteindelijk kun je niet iedereen bezoeken, wat eigenlijk de bedoeling is met het gezin. Ook oudere mensen, om hen respect te betonen. Maar dat kan nu niet. Ook de afstand die je moet houden zorgt voor een meer afstandelijke manier van het Suikerfeest", zegt Mintes.

Creatief in crisis

De coronacrisis levert ook wel weer positieve dingen op, zegt hij. "In deze periode wordt je ook wel creatief. Vanuit de Turks-Islamistische vereniging in Leeuwarden doet het bestuur erg z'n best om mensen op te bellen zodat er niemand geïsoleerd raakt. En veel jongeren bellen of ze ook iets kunnen doen voor de ouders van een ander. In tijd van crisis leer je elkaar misschien ook weer van een hele goede kant kennen."
Maar dat het Suikerfeest dit jaar anders is, dat staat wel vast. "Er is ook een aanloop naar het feest toe, daarin heb je te maken met een stukje gezelligheid. Dat is niet alleen een gezinsgebeuren, de bedoeling is dat je ook mensen uitnodigt voor het eten 's avonds. Je vast in principe van zonsopgang tot zonsondergang, daarna kun je weer eten. Dan is het wel de bedoeling dat je het gezellig maakt. Maar de iftar-maaltijden zijn dit jaar een beetje in de soep gelopen."

Op afstand

Toch is het belangrijk om je aan de coronamaatregelen te houden, zegt Mintes. "Je houdt je nu al twee maanden goed aan de afspraken, dat moet je met een feestdag niet de vernieling in helpen. Je moet er wel zelf een gezellige tijd van maken, maar het is niet zoals het voorgaande jaren was. Je probeert alle families af waar je een goede band mee hebt en die je een goede feestdag wilt wensen. Daarom zijn er ook heel veel ouderen die het bijna niet kunnen bevatten. Het is altijd ene gezellig samenzijn en nu moet het op afstand."
Fahri Mintes over Ramadan en het Suikerfeest:
Fahri Mintes uit Leeuwarden