Kunstroute Ooststellingwerf digitaal: videorondleidingen door ateliers

Stichting Kunstwerf houdt in het pinksterweekend ieder jaar de Kunstroute Ooststellingwerf. In deze tijd kan je ander vaak weer op pad over de verschillende kunstroutes, maar dit jaar gaat ook dat natuurlijk net wat anders. Bij Kunstwerf doen ze de route gewoon digitaal: je kan vanaf de bank op kunstroute.
© Shutterstock.com (Eugenio Marongiu)
Dit jaar doen er 26 deelnemers mee, kunstenaars en collectieven. Veel activiteiten kunnen niet meer doorgaan vanwege het coronavirus, daarom openen ze digitaal de deuren voor de route via www.kunstwerf.com. Janou Sipsma van galerij Friesgoed in Nijeberkoop kwam met het idee.

Rondleiding door atelier.

"Veel activiteiten van Kunstwerf waren afgelast, maar het idee ontstond om de kunstroute digitaal te doen. We hebben het langzaam opgebouwd: eerst het idee opgeworpen om de kunstenaars te laten wennen aan het idee. We zijn zelf aan de slag gegaan als werkgroep om te zien wat er allemaal bij komt kijken. Men werd steeds enthousiaster en er hebben zich aardig wat mensen aangemeld," vertelt Marjolein Spitteler van Kunstwerf.
Spitteler legt uit wat de bedoeling is. "Wij hebben gevraagd aan de mensen of ze een filmpje konden maken, of desnoods foto's. Sommigen geven echt een rondleiding door hun atelier, anderen laten echt hun werk op muziek zien. Sommigen plaatsen hun werk in de context van de coronatijd. Ik was heel verrast door de verscheidenheid."

Collages

Spitteler doet zelf ook mee. "Ik heb een atelier op het industrieterrein in Oosterwolde. Ik open de deur en leid de mensen rond in mijn atelier en leg mensen uit hoe bepaalde werken ontstaan zijn. Ik maak collages van tekeningen. Op dit moment ben ik bezig met het vervlechten van verschillende tekeningen met elkaar. Soms doe ik dat letterlijk, soms snijd ik tekeningen in stukken om ze op een andere tekening te plakken. Ik probeer twee lagen op te bouwen om de tekeningen tegelijkertijd te zien."
Kunstroute Ooststellingwerf is van 30 mei tot en met 1 juni, maar vanwege de coronacrisis blijft het materiaal nog een maand langer op de website staan.
Marjolein Spitteler van Kunstwerf