Groepsaccommodaties voorzichtig weer open

Groepsaccommodaties zetten dit weekend langzaamaan de deuren weer open. Na de laatste persconferentie kunnen de recreatie-organisaties weer groepen van 30 mensen ontvangen. Maar door de 1,5 meter-maatschappij worden ruimtes waar anders 100 gasten verblijven, nu maar door 15 man bezet.
Groepsakkommodaasjes foarsichtich wer iepen
Vanaf maart tot en met oktober is het meestal erg druk bij zeilschool Pean in Nes, bij Akkrum. Waar normaal plek is voor 150 mensen, kunnen er door de 1,5 meter-maatschappij maar een handvol mensen komen. "Op dit moment hebben we drie gezinnen die hier verblijven, zij zitten in de grote eetzaal allemaal los van elkaar aan een grote tafel," vertelt coördinator Rienk de Jonge van Pean. "En ook de zeillessen gaan anders. De instructeur vaart mee op een eigen bootje naast de cursisten en moet zo de instructies geven."
Dit weekend zouden we 70 man van de Zwolse zeilclub ontvangen, een hechte groep die hier al 25 jaar komt. Die hebben we moeten afzeggen, net als enkele bruiloften en bedrijfsuitjes.
Natasja van den Bos - Zeilschool Pean
Maaike en Hessel Ploeg van De Turfhoeke © Omrop Fryslân
Ook Maaike Ploeg van groepsaccommodatie De Turfhoek in Gorredijk ontvangt dit weekend weer gasten. "Dat kan omdat we aparte slaapkamers met eigen sanitair hebben. Ons probleem is echter dat we maar één gezamenlijke huiskamer hebben voor alle gasten. Door de anderhalve meter afstand kunnen we daardoor dus niet alle slaapplekken benutten".

Inkomsten gehalveerd

Daardoor kan Ploeg de luxe vakantieboerderij maar voor een groep van maximaal 10 mensen verhuren. "Onze inkomsten zijn daarom met de helft gedaald, omdat we maar tien van de twintig bedden beschikbaar kunnen stellen." In en om De Turfhoeke hebben Ploeg en haar man diverse maatregelen genomen. Zo hangt er op verschillende deuren het protocol, zijn er minder stoelen in de woonkamer en op het terras. En bij de ingang naar de woonkamer staat een zelfgemaakte desinfectie-unit, met zeep, spray en latex-handschoenen.

Vakantiehuis XL

Ondanks de coronamaatregelen zoeken zeilschool en vakantieboerderij beide naar oplossingen om toch de boel draaiende te houden. "Wij kunnen nog steeds zeilles geven. En een bootje huren kan ook altijd. En we zijn nu bezig om kleine huisjes op het terrein neer te zetten, zodat mensen hier toch kunnen overnachten," zegt Rienk de Jonge.
En De Turfhoeke past de naam wat aan. "Mensen die nu in eigen land op zoek zijn naar een vakantie-adres zoeken niet naar een groepsaccommodatie. Dus noemen we De Turfhoeke nu vakantiehuis XL".
Verslaggever Lennie Bronsveld spreekt Maaike Ploeg van De Turfhoeke
Dat er na 1 juni weer groepen van 30 mensen worden toegestaan is voor beide ondernemers dubbel. Al zijn ze blij dat ze weer los kunnen. Beide locaties merken dat veel Hollanders graag in Fryslân op vakantie willen. En daarom zien ze erg uit naar de volgende versoepeling van de maatregelen.