Grondlegger Symen Kalsbeek van Fries shorttrack overleden

In zijn woonplaats Leeuwarden is afgelopen zondag Symen Kalsbeek overleden. Kalsbeek wordt beschouwd als grondlegger van het Friese shorttrack. Zijn bijnaam was Symen Shorttrack. In oude kranten wordt hij 'de aartsvader van het Friese shorttrack' genoemd. Kalsbeek is 91 jaar oud geworden.
Symen Kalsbeek © KNSB
Eind jaren '70 woonde Kalsbeek in Amsterdam een open NK shorttrack bij en was hij meteen verkocht. Toen was Kalsbeek al actief als bestuurder in het t Gewest Fryslân van de KNSB. Hij richtte Trias op, de shorttrackvereniging van Leeuwarden en werd ook voorzitter. Dat is hij 25 jaar lang geweest. Tot op hoge leeftijd was hij als vrijwilliger betrokken bij het shorttrack in Fryslân.

Elfstedenkruisjes

In de jaren '80 werd Kalsbeek ploegleider bij het nationaal shorttrackteam en reisde hij de hele wereld over. Omdat hij ook veel vrijwilligersfuncties heeft gehad , werd hij in 2005 benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau. Verder was hij erelid van de bond van ijsclubs en lid van verdienste van de KNSB. In een interview zei hij echter ook dat zijn drie Elfstedenkruisjes meer voor hem betekenden.