Campinggasten zijn creatief nu alle sanitair nog dicht is

Het wordt ruim twintig graden, droog en het is het begin van een lang hemelvaartsweekend. Veel campings in Fryslân stromen deze dagen vol. Toch gaat dat in coronatijd wel lastiger, want alle sanitair op de campings moeten bijvoorbeeld nog dicht blijven. Maar campinggasten zijn creatief: "We hebben hier een douchetentje. Daar hangen we een zak water in op en dat pompen we omhoog. En dan kun je lekker douchen!"
© Omrop Fryslân, Jeroen Boersma
Camping de Waps in Oudemirdum raakt woensdagavond langzaam vol. De kampeerplekken op de camping zijn ruim opgezet, dus het is geen enkel probleem om hier de anderhalve meter te bewaren. "We zitten bijna vol. We missen alleen de kleine tentjes, maar voor de caravans zitten we wel zo'n beetje volgeboekt", vertelt eigenaar Patrick Jaasma.
Bij tentjes is het toch wat te lastig om een eigen toilet en een eigen douche mee te nemen, maar voor caravans en campers is dat wel te doen. Jaasma: "Het is ongelooflijk hoe inventief mensen zijn. Iedereen heeft een eigen tentdouche gekocht en bijvoorbeeld zo'n ouderwetse Porta Potti. De mensen zijn eigenlijk helemaal zelfredzaam!"

Een kleine opsteker

In april is Jaasma's camping nog helemaal dicht gebleven. Toen het virus zo hard opkwam in Nederland, wilde hij niet het risico nemen dat het door zijn camping ook in Gaasterland zou verspreiden. Nu is hij blij dat er weer gasten zijn. "Dit weekend is eigenlijk even een gelukje. Een kleine opsteker. Je ziet weer een klein beetje beweging komen. Daar mag je toch wel heel blij mee zijn, ja."
Verslaggever Jeroen Boersma nam een kijkje op camping De Waps