Provincie wil kwart miljoen steun geven aan cultuur in Fryslân

De provincie trekt 250.000 euro uit om de culturele sector te steunen. De kwart miljoen is een aanvulling op het geld dat het Rijk beschikbaar stelt. Toch ligt de hoofdverantwoordelijkheid voor de coronasteun voor cultuur bij de landelijke overheid, vindt gedeputeerde Sietske Poepjes.
Provinsje wol kwart miljoen stipe jaan oan kultuer yn Fryslân
Het gaat om steun voor de grotere instellingen, zoals schouwburgen en grote musea. Het Rijk stelt 30 miljoen euro beschikbaar voor de regio. Voorwaarde is dat regionale overheden geld bijleggen.
Andere provincies zijn bereid om meer geld bij te leggen dan Fryslân doet, zoals Drenthe met 1 miljoen en Brabant met 4 miljoen euro. Provincie Fryslân vindt het vooral de taak van de landelijke overheid om de cultuur te compenseren. "De noodzakelijke lockdownmaatregelen zijn door het Rijk afgekondigd, dus ook het Rijk zal dat moeten compenseren", zo zegt Poepjes

Nog meer geld

De Friese culturele sector loopt tot september zo'n 3,5 miljoen euro aan inkomsten mis en wordt erg getroffen door de coronacrisis. De minister heeft aangegeven dat er een tweede pakket aan steun komt voor cultuur. Poepjes: "Er komt nog een grote berg geld aan. We hebben bij de minister aangegeven om ook de zzp'ers en kleinere instellingen hierin mee te nemen. "
Poepjes vindt dat het tempo wel wat hoger kan. "Het probleem is dat de minister heel onduidelijk is over wanneer het geld komt en hoeveel we kunnen verwachten. Er wordt veel gezegd, maar dat is allemaal ambtelijk. We willen nu bestuurlijk weten waar we aan toe zijn."
The Blind Boys of Alabama © Omrop Fryslân
Gedeputeerde Sietske Poepjes
Directeur Kris Callens van het Fries Museum in Leeuwarden is blij met de steun. "Het mooie is dat het onderdeel is van een co-financiering tussen het Rijk en provincies en gemeenten, om culturele instellingen te helpen door de coronatijd te komen. Maandag wordt dat verder uitgewerkt in een brief van de minister aan de Tweede Kamer en Fryslân geeft hier eigenlijk al een positief signaal vooraf, dat ze van harte bereid zijn om die co-financiering aan te gaan."

1 juni weer open

Het Fries Museum opent op 1 juni weer de deuren. Het museum is meer dan twee maanden dicht geweest. Mensen kunnen alleen naar binnen wanneer ze via de website van het museum een kaartje gereserveerd hebben.
Het Fries Museum in Leeuwarden © Omrop Fryslân, Joris Kalma
Om weer open te kunnen gaan heeft het museum veel grote aanpassingen moeten doen, waaronder de maatregel om vrijwilligers boven de 70 jaar niet meer in te zetten. Daar zijn niet alle vrijwilligers blij mee. Eén van hen is Anton Germeraad. Hij vindt het leeftijdsdiscriminatie en denkt erover om het te melden bij het discriminatiemeldpunt.

Nationale regels volgen

Callens begrijpt de teleurstelling bij de vrijwilligers, maar zegt dat hij zich aan de regels moet houden. "Wij vinden het heel erg jammer dat we die nationale richtlijn moeten volgen", zegt Callens. "Dit is niet iets wat wij individueel hebben besloten, dit is een nationale lijn en wij streven ernaar om die zo snel als mogelijk te veranderen."
Directeur Kris Callens fan het Fries Museum