'Joekel fan in koepel' als onderdeel van een kunstroute

Op cultureel gebied is er nu vooral veel online te beleven, maar daar komt verandering in. De theatermakers van BUOG hebben iets bedacht, zodat mensen weer op pad kunnen. Ze hebben een route door Leeuwarden uitgestippeld langs openbare kunst. Artiesten en kunstenaars hebben er een lied of gedicht over gemaakt.
Route2020
Een van die artiesten is Emiel Stoffers van De Hûnekop. Hij heeft een nummer gemaakt over de 'Voorrangskoepel' op het gebouw van Rijkswaterstaat. Het lied heet 'Joekel fan in koepel'.
"Hij staat er al tien jaar en ik ben er al heel vaal langsgereden, maar hij is mij nooit opgevallen", vertelt Emiel. Hij wist al snel waar zijn lied over moest gaan: dat deze joekel van een koepel niet wordt gezien en een betere locatie verdiend.
Emiel Stoffers van De Hûnekop heeft een nummer gemaakt over de Voorrangskoepel
Er zijn in totaal elf kunstwerken langs de route. Naast Emiel werken onder anderen Piter Wilkens, Esther de Jong, Wiebe Kaspers, Eeltsje Hettinga en Elmar Kuipers mee.
"Mensen kunnen in de auto een kaartje kopen en krijgen een headset en een picknickmand met lekkers", vertelt Pieter Stellingwerf van BUOG. "Daarna gaan ze in groepjes van vijf auto's langs de kunstwerken, met behulp van een routeplanner. Als ze stilstaan bij een kunstwerk, dan kunnen ze via de headset een van de artiesten en kunstenaars beluisteren." Het is wel de bedoeling dat mensen in de auto blijven zitten.
Pieter Stellingwerf van BUOG