Verwoestende dassen zijn terug op het voetbalveld van Elsloo

Het is een drama in Elsloo, en niet voor het eerst. Het hoofdveld van voetbalvereniging VV Trinitas wordt volledig vernield door dassen. In Makkinga en Haulerwijk hebben ze er ook last van. Eerder speelde het probleem al, maar nu is het nog veel erger.
Oerlêst dassen
Vorig jaar was verslaggever Jeroen Boersma ook al naar Elsloo afgereisd. Hij had gehoopt dat het hoofdveld van de voetbalvereniging er nu beter bij lag, maar dat blijkt niet zo te zijn. Er zitten weer allemaal grote gaten in de grasmat.
En dat terwijl de club het probleem van vorig jaar goed onder controle had. Door schrikdraad te plaatsen lukte het om de dassen weg te houden van het wormrijke grasveld. Maar nu kruipen de dieren gewoon door de draden heen.

"Nu zijn ze er weer"

"Ze zijn teruggekomen", vertelt Lammert Gorter van de club. "Vorig jaar in de nazomer waren de dassen mooi weg, maar nu zijn ze er weer. Er is weer niet op het veld te voetballen. Op sommige plekken zijn de gaten tussen de tien en vijftien centimeter diep."
Verslaggever Jeroen Boersma in Elsloo
De oorzaak ligt waarschijnlijk bij het droge veld, zegt Gorter. "Omdat de grond zo droog is, is de stroomschok te zwak. Ze krijgen niet genoeg stroomprikkels, denken wij."

Oplossing?

Wat er nu moet gebeuren om de dieren van het hoofdveld te houden? "Misschien wel een derde stroomdraad. De gemeente probeert ook met een oplossing te komen. Ze gaan misschien met een meststof strooien, een pepmiddel. Dat zou de dassen van het veld weg moeten houden. Maar of dat helpt, is niet duidelijk."
Wedstrijden worden er vooralsnog toch niet gespeeld op het voetbalveld. De trainingen zijn wel weer los, maar de voetballers hebben voor de komende tijd een andere veld gepakt om op te voetballen.