Kamerlid De Vries: "Snel in overleg, capaciteit veerdiensten is bottleneck"

De ondernemers op Terschelling en Vlieland moeten op korte termijn met Rederij Doeksen in gesprek om te kijken welke oplossingen er zijn voor de beperkte vervoerscapaciteit. Dat vindt Aukje de Vries, die voor de VVD in de Tweede Kamer zit.
© ANP
Volgens De Vries is de lage capaciteit van de veerdiensten een 'bottleneck'. Ze begrijpt de zorgen van de eilander ondernemers,bij wie het water tot de lippen staat.

Snel in overleg

"Capaciteit is wel een pijnpunt", zegt Aukje de Vries. "We hebben veel gesprekken gehad met ondernemers op de eilanden. De problemen zijn groot. Het lijkt mij vooral goed dat beide partijen snel in overleg gaan om te kijken welke oplossingen wel mogelijk zijn."
De voorzitters van de ondernemersverenigingen van Terschelling en Vlieland hebben directeur Paul Melles van Doeksen maandag een boze brief geschreven. De ondernemers op het eiland krijgen nogal wat annuleringen, omdat de boten maar een beperkte capaciteit hebben door alle coronamaatregelen.
"Supermarkten op de vaste wal draaien de laatste tijd grote omzetten, maar op de eilanden is dat veel minder. Vaak zelfs maar een fractie van de reguliere omzet. Dus daar moet echt wel naar worden gekeken", vindt de VVD-politica.
Kamerlid Aukje de Vries van de VVD
De Vries begrijpt goed dat Doeksen zich aan de coronamaatregelen moet houden, maar denkt dat vaker varen misschien wel een oplossing is. "Maar ik weet niet of de rederij dat kan doen. De drukte moet ook niet te groot worden."

"Doeksen denkt mee"

Volgens directeur Paul Melles van Doeksen is het niet eerlijk om de schuld bij de rederij te leggen. "Wij snappen volledig de pijn die het eiland heeft. Dat wij niet meedenken of helemaal niks doen, dat is pertinent niet waar. Wij proberen op alle mogelijke manieren een oplossing te bedenken. Feit is wel: er wordt van ons verwacht dat wij verantwoord met die coronamaatregelen omgaan, en dat heeft inderdaad enorme beperkingen met betrekking tot de capaciteit van de veer."