'Zicht op een schadevergoeding' van reder MSC voor containerramp

Er is zicht op het bereiken van een overeenkomst met MSC waarin de reder verantwoordelijkheid neemt voor een aanzienlijk deel van de kosten die gemaakt zijn nadat er 342 containers in zee belandden begin januari 2019. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen aan de Tweede Kamer. Het gaat hier om een kleine twee miljoen eur.
© De Vries Media
De onderhandelingen duren zo lang mede doordat er belangen van derden bij betrokken zijn, zoals de Waddeneilanden en de natuurbeheerders. Het Rijk heeft eerder al een groot deel van de kosten voorgeschoten. Dat is ook gebeurd met het Fishing for Litter-programma waarbij vissers troep die zij bij het vissen boven water halen, inleveren. Na de containerramp kwamen die vissers ineens veel troep tegen en dat kostte een hoop extra geld.
Op dit moment lopen er nog een aantal onderzoeken. Onderdeel daarvan is ook een onderzoek van het Maritime Research Institute Netherlands (Marin) naar hoe de grote containerschepen omgaan met de verscheidenheid aan weersinvloeden op de Noordzee boven het Wad. De uitkomsten daarvan worden nog voor de zomer verwacht. Rijkswaterstaat bekijkt verder de risico's van het verlies van deklading op de Noordzee waaronder containers. Dat onderzoek zal in de tweede helft van dit jaar klaar zijn.