Van der Velde over interesse Feyenoord voor Veerman: "Zonder kloten naar de hoerenkast"

Het is rustig rondom SC Heerenveen, maar er valt natuurlijk genoeg te bespreken. Hoe groot zijn de gevolgen van de coronacrisis op de club? Kunnen Chidera Ejuke en Joey Veerman behouden blijven? En is Klaas-Jan Huntelaar mogelijk de nieuwe spits? Genoeg reden om het te bespreken met erevoorzitter Riemer van der Velde in de nieuwe SportCast.
De podcast is ook te beluisteren op Spotify, bij Apple Podcasts en in de podcast-apps. Daar zijn ook alle voorgaande SportCasts terug te luisteren.

"Gigantische problemen"

SC Heerenveen-voorzitter Cees Roozemond zei afgelopen week dat de financiële situatie bij SC Heerenveen niet zo erg is als bij FC Groningen. Daar hebben ze elf medewerkers ontslag gegeven om de coronacrisis te overleven. Riemer van der Velde denkt dat de problemen in het Abe Lenstra Stadion net zo groot zijn. "Groningen heeft een operationeel verlies van twee miljoen jaarlijks. Jammer genoeg is dat bij Heerenveen de afgelopen jaren opgelopen naar 6,2 miljoen. Voordat je spelers niet meer hoeft te verkopen, moet je eerst het operationeel verlies wegwerken. Dit vertaalt zich naar liquide middelen, dus wat je in je beurs hebt. Heerenveen heeft wat meer verkocht, dus ligt net voor op Groningen. Ik denk dat ze beiden een probleem hebben, omdat ze een operationeel verlies heben", vertelt Van der Velde.
Sterker nog, bij alle betaald voetbalclubs is de nood hoog. "Het betekent alle hens aan dek bij de clubs. Het is zorgwekkend voor het betaalde voetbal in Nederland. De gemiddelde club, en dan praat ik niet in het bijzonder over Heerenveen, doet daar vrij laconiek over. Ik vind dat er gigantische problemen liggen."

Ejuke en Veerman

Transfers zijn bij Heerenveen nodig om het verlies niet te groot te maken. Dat zal de komende tijd niet anders zijn, zo denkt Van der Velde. "Heerenveen moet haar kroonjuwelen de komende tijd weer verkopen. De Ejukes en de Veermannen. Anders hebben ze binnen een jaar een probleem. Die zullen aan het eind van dit seizoen of in de winterstop verkocht moeten worden."
Feyenoord heeft al geïnformeerd naar Veerman, maar die club kan hem niet betalen denkt de oud-voorzitter van SC Heerenveen. "Er is één club die dat wel kan betalen en dat is Ajax. Feyenoord gaat met een lege beurs naar de winkel, dat heeft geen zin. Vroeger zeiden ze: zonder kloten naar de hoerenkast", lacht Van der Velde.
© Omrop Fryslân

Heerenveen-elftal van de eeuw

Echte clubmensen van SC Heerenveen kunnen in de SportCast een speler in het 'elftal van de eeuw' zetten, omdat de club in juli honderd jaar bestaat. Erevoorzitter Riemer van der Velde gaat voor Petter Hansson. Die speelde tussen 2002 en 2007 vijf seizoenen in het shirt met de pompeblêden. "Het is een fantastische kerel. Wát een inzet!", aldus Van der Velde. Hansson werd bij Halmstads BK gescout als middenvelder, maar is door Foppe de Haan getransformeerd tot verdediger. "Het was eerst een handbalverdediger. Als de tegenstander de bal had, stond hij al in de eigen zestien. Dat moest Foppe veranderen en dat is goed gelukt."
© Omrop Fryslân

SportCast

Sportverslaggevers Roelof de Vries, Andor Faber en Arjen de Boer praten jou in de SportCast elke maandag bij over al het sportnieuws, met een interessante gast uit de sportwereld. De presentatie is in handen van Geert van Tuinen.