Ondernemers Vlieland en Terschelling willen snel meer capaciteit op veerboten Rederij Doeksen

Voorzitters van de ondernemersverenigingen van Terschelling en Vlieland hebben directeur Paul Melles van Doeksen een boze brief geschreven. De ondernemers op de eilanden krijgen nogal wat annuleringen omdat de boten maar een beperkte capaciteit hebben door alle coronamaatregels.
De Midsland © Omrop Fryslân, Ronald van der Pol
De ondernemers willen dat Doeksen vaker vaart en er in ieder geval voor zorgt dat de capaciteit de komende zomervakantie weer op peil is. De ondernemers willen hier op korte termijn over praten met Rederij Doeksen en met gedeputeerde Avine Fokkens van toerisme. Twee gesprekken tussen de ondernemers en Doeksen brachten de partijen afgelopen weken nog niet nader tot elkaar.

Onmogelijkheden

"Ons bekruipt het gevoel dat eerder vanuit onmogelijkheden wordt gedacht dan vanuit oplossingen", schrijven voorzitter Corinne de Groot en Willem Mier van de eilander ondernemers. De ondernemers zien verschillende praktische oplossingen voor een grotere capacitiet, net als het verkopen van aparte kaartjes voor het bovendek 'met warme deken en festivalcape', het tijdelijk inhuren van extra boten en ook het inschepen van gasten buiten de Harlinger terminal om, zoals ook al wordt gedaan bij Oerol. De ondernemers bieden Rederij Doeksen ook aan dat ze wel willen helpen als de veerdienst te weinig medewerkers heeft, want veel eilander bedrijven hebben momenteel mensen over.
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Undernimmer Corinne de Groot fan Flylân

"Verloren zomer"

Gedeputeerde Avine Fokkens was onlangs op werkbezoek op Vlieland en zei dat ze zich de zorgen van de ondernemers goed kan voorstellen. "De mensen zijn afhankelijk van het toerisme. Het voorseizoen is al grotendeels verloren, een verloren zomer gun ik ze zeker niet." Fokkens is daarom graag bereid om met Rederij Doeksen en de eilander ondernemers te kijekn of er ook wat kan worden gedaan aan de beperkte capaciteit.
Ze kan het daarbij wel waarderen dat de eilander ondernemers actief meedenken en met voorstellen komen voor meer capaciteit. Fokkens haakt er wel aan toe dat de provincie Doeksen geen oplossingen kan opleggen. "De concessie ligt niet bij ons, maar we hebben het Rijk al gevraagd om goed te kijken naar voldoende capaciteit op de veerboten naar de eilanden."
De terminal op Flylân © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

"Drastischer stappen niet uitgesloten"

In de brief aan Rederij Doeksen laten de ondernemers ook weten dat ze 'drastischer stappen' niet uitsluiten, maar dat ze er de voorkeur aan geven om in gemeenschappelijk overleg tot een bevredigende oplossing te komen. Ondernemer Corinne de Groot van Vlieland denkt dat Rederij Doeksen in juni meer mensen kan meenemen op het moment dat de mondkapjes verplicht zijn. "Ik zie veerboten met een leeg bovendek. Laat de mensen ook boven zitten, dan kan Doeksen ook meer kaartjes verkopen."
Deputearre Avine Fokkens
Directeur Paul Melles van Rederij Doeksen is nog niet beschikbaar geweest voor een reactie op de kritiek van de boze ondernemers.