Voedingsdeskundige: "Structuur is de beste oplossing voor coronastress"

Mensen die stress krijgen van de coronacrisis hebben vaak ook problemen met eten. Ze vinden het lastig om goed en gezond te eten. Voedingsdeskundigen en diëtisten krijgen steeds vaker te maken met dit soort problemen. De oplossing is eigenlijk best simpel, maar lastig om goed uit te voeren: structuur aanbrengen.
Foedingsdeskundige: "Struktuer is bêste oplossing foar coronastress"
Nynke van Middelaar is voedingsdeskundige. Zij krijgt nieuwe klanten die met dit soort problemen lopen: "Het is ook niet vreemd. Er is veel anders dan anders. Dan is het lastig om goed te weten wat wel en niet kan. Ja, anderhalve meter afstand houden. Dat moet je doen. Maar zoveel onzekerheid zorgt ook voor onrust. Mensen zijn hun structuur kwijt, bewegen minder omdat ze amper de deur uit gaan." Het heeft als gevolg dat mensen last krijgen van coronakilo's. Dat ze 's avonds snel een glas wijn extra nemen.
Voedingsdeskundige Nynke van Middelaar

Slaapproblemen

Ook levert het slaapproblemen op, zegt Van Middelaar. Vanwege alles die onzekerheid, blijven mensen langer hangen voor de televisie om het nieuws te volgen. Het gevolg is vaak angst en onrust. "Luister overdag naar je angsten. Niet pas wanneer je in bed ligt. Als je er dan achter komt waardoor je die angsten krijgt, bijvoorbeeld door alles te zien wat over corona gaat, is het handig de tv gewoon uit te houden."
Met eten werkt dat precies zo. "Door hier aandacht aan te geven, krijg je er meer rust in. Als je meer zin hebt in suiker of alcohol, dan haalt dat je uit balans."

Structuur aanbrengen als oplossing

De oplossing is simpel: structuur. "Neem die drie maaltijden op een dag. Dus een ontbijt, lunch en diner. Zelf heb ik het warm eten verplaatst naar de middag. Dan hebben we 's avonds meer tijd om te wandelen."
Een sigaar poepen is het beste
Voedingsdeskundige Nynke van Middelaar
Maar denk ook goed om je eigen lichaam. Dat kan bijvoorbeeld door te kijken naar je ontlasting: "Dagelijkse ontlasting is goed. Je kunt diarree hebben of konijnenkeutels. Beide is niet goed. Een sigaar poepen is het best. Dat betekent dat de spijsvertering op de rit is."