Directeur RIVM: "We moeten leven met het coronavirus"

Inwoners van Nederland moeten de gedragsregels vanwege het coronavirus normaler vinden. Dat zegt de directeur van het RIVM, Hans Brug zondagochtend in het televisieprogramma Buitenhof. Hij bedoelt dat met name de anderhalve meter afstand houden, handen wassen en in de binnenkant van de elleboog kuchen. "Dat gaat nog lange tijd, en mogelijk zeer lange tijd duren. Het moet meer gewoontegedrag worden."
© ANP
Volgens de baas van het RIVM houden Nederlanders hen over het algemeen goed aan de regels. "Als ik om me heen kijk, houden verreweg de meeste mensen zich aan de gedragsregels."

Tweede golf?

Op de fraach oft wy in twadde weach fan besmettingen mei it coronafirus ferwachtsje kinne, seit Brug dat dat bot ôfhinget fan it neilibjen fan de basisregels.
Op de vraag of we een tweede golf van besmettingen met het coronavirus kunnen verwachten: "Als we dat heel goed doen, kan de openbare ruimte verder worden opengezet. Maar het virus is hier, we moeten leven met het virus. Het kan zijn dat als we een goed werkzaam vaccin hebben de gevolgen worden ingeperkt. Maar hoe het zich ontwikkelt weten we niet", zo zegt hij.
Naast het teruglopen van het aantal nieuwe coronapatiënten in de ziekenhuizen, ziet Brug nog een ander positief effect van de maatregelen. "Doordat we elkaar niet iedere keer drie keer zoenen bij een afspraak, komen ook andere infectieziekten nu minder voor. Dit is nogmaals het bewijs dat afstand houden werkt. Diarree komt maar heel weinig voor, want we wassen eindelijk onze handen voordat we gaan koken en eten."