Campingeigenaar Stortemelk over verwarring toiletgebouwen: "Dit is heel slecht voor iedereen"

Verschillende camping-eigenaren hadden zaterdag de wc's al weer in gebruik of ze waren al druk bezig met de voorbereiding om de toiletgebouwen weer te openen voor de gasten. Op Vlieland kreeg Jan van der Veen van camping Stortemelk ook groen licht van de burgemeester. Later bleek dat het net iets anders zit, nu is hij teleurgesteld dat de toiletgebouwen op slot moeten blijven.
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
"We waren blij voor onze kampeerders die bezig waren om van alles hierheen te slepen, zoals een chemisch toilet, want de toiletgebouwen moesten verplicht dichtblijven", zegt Jan van der Veen eigenaar van de camping. "Maar we waren al bezig om de toiletgebouwen aan te passen zodat ze coronaproof zijn, zodat we de boel dinsdagmiddag konden openstellen."
Nu blijkt dat het alleen gaat om toiletten op plekken voor dagrecreatie, zoals stranden, zwembaden en pretparken en dus niet over wc's bij verblijfsrecreatie zoals campings en jachthavens.
"Dat zorgt voor verwarring en dan zitten we met een probleem. Ik weet niet nu even niet hoe we dat moeten oplossen. Ik ben eigenlijk overvallen door het bericht dat het alleen geldt voor dagrecreatie. Zoiets is slecht voor iedereen. We vragen steeds om een stip op de horizon van waar we naartoe kunnen werken. Ik snap heus dat het moeilijk is, maar als er zulke verwarrende berichtgeving tussendoor komt, waar iedereen blij mee is, wordt het alleen maar onduidelijker. Dus nu moet ik mijn gasten gaan vertellen: sorry, foutje het mag niet open."
Hij is teleurgesteld. "En ik word er ook een beetje dwars van. Maar als het niet anders is, dan is het niet anders. We willen zeker wel de goede dingen doen."
Jan van der Veen
Bij de recreatiesector was de verwarring ontstaan over of openbare toiletten wel of niet open mogen. Ondernemersorganisatie HISWA-RECRON meldde vrijdag op basis van een mededeling van de Veiligheidsregio op de website dat de toiletten vanaf 14 mei op campings weer open mochten.
Maar volgens de Veiligheidsregio gaat het alleen om toiletten voor dagrecreatie, zoals stranden, zwembaden en pretparken. De HISWA-RECRON heeft de mededeling zaterdag weer van de website gehaald.