Winkelend publiek moet met speciale looproutes door binnenstad Leeuwarden

Speciale looproutes door Leeuwarden moeten winkelend publiek beschermen tegen corona. Omdat het steeds drukker wordt, is de anderhalve meter afstand bijna niet te doen. Daarom leiden gastheren en -vrouwen van de gemeente mensen door het centrum van de stad.
Rinrutes yn Ljouwert
Zaterdagmiddag stonden ze er voor het eerst. Zo'n tien medewerkers wezen in Leeuwarden het publiek de goede kant op. Volgens binnenstadsmanager Hayo Galema zijn de speciale looproutes nodig omdat het steeds drukker wordt in de stad. Daarom is eenrichtingsverkeer voor voetgangers om te voorkomen dat iedereen door elkaar loopt.
Bijna alle winkels in de binnenstad zijn weer open met dezelfde openingstijden als voor de corona-uitbraak. Ondernemers proberen zo nog wat in te halen. "In vergelijk met vorig jaar is de omzet 50 procent minder. Wanneer ze niet snel wat kunnen verdienen, vallen sommige winkels om", zegt Galema.
De looproutes zijn niet alleen in het centrum van Leeuwarden gelegd. Ook de Prinsentuin wordt in de gaten gehouden. Vorige week was het er namelijk zo druk dat de politie dreigde de Prinsentuin helemaal af te sluiten.
Binnenstadsmanager Hayo Galema over de looproutes