Verwarring over openbare toiletten: "Maatregel niet bedoeld voor verblijfsrecreatie"

Bij de recreatiesector is verwarring ontstaan of openbare toiletten nu wel of niet open mogen. Vrijdag meldde ondernemersorganisatie HISWA-RECRON op basis van een mededeling van de Veiligheidsregio op de site dat de toiletten op campings vanaf 14 mei weer open mochten. Maar volgens de Veiligheidsregio gaat het alleen om toiletten voor dagrecreatie. Vandaag heeft Recron de mededeling weer van de website gehaald.
Betizing oer iepenbiere toiletten
In het bericht van Recron stond dat de opening geldt voor de toiletvoorzieningen op campings en niet voor de washokken en de douches. Dat laatste klopt. Maar nu blijkt uit een mededeling van de Veiligheidsregio dat de toiletten op campings ook niet open mogen.
Volgens Veiligheidsregio Fryslân gaat het alleen om toiletten op plekken voor dagrecreatie, zoals stranden, zwembaden en pretparken. Het gaat dus niet over wc's bij verblijfsrecreatie zoals campings en jachthavens. Daar moeten mensen hun eigen toilet meenemen.

"Maatregel niet bedoeld voor verblijfsrecreatie"

"Wij begrijpen dat het verwarrend is. Het is ook wat ingewikkeld. Wat wij hebben besloten is dat openbare toiletten op zich geopend zouden kunnen worden, daar waar dat bijdraagt aan de hygiëne in de omgeving. Mensen zijn weer meer op pad, dat mag ook. Als er dan geen toiletvoorzieningen zijn, gaan mensen hun behoefte bijvoorbeeld in de bosjes doen," zegt Saskia van den Broek van de Veiligheidsregio Fryslân in een toelichting.
"Deze maatregel is dus niet bedoeld voor de verblijfsrecreatie. Campings kunnen hun sanitair dus niet beschikbaar stellen aan hun gasten. Dat was al zo, en dat blijft zo. Kamperen is dus alleen toegestaan als je gebruik kunt maken van eigen sanitair, of als campings voor elke gast eigen sanitair beschikbaar stelt."
Zaterdagochtend waren campingeigenaren nog erg blij over het opengaan van de toiletten. Maar het lijkt erop dat ze nu toch nog tot 1 juli moeten wachten.
Saskia van den Broek van Veiligheidsregio Fryslân