Omrop TIP: De bergrede van het vlakke land

Hoe denken wij dat het met maatschappij na de coronacrisis gaat, maar vooral: hoe willen we dat die er straks uitziet? In de nieuwe serie 'De bergrede van het vlakke land' geeft Fryslân DOK het woord aan denkers, die een perspectief formuleren.
It lân fan moarn freget de moed fan hjoed © Omrop Fryslân
De coronacrisis heeft onze samenleving verlamd. Maar die opgelegde stilte geeft ook ruimte om na te denken over de toekomst. Welke inzichten komen naar boven? De wereld moet vooruit. Wat moet er mee naar de nieuwe tijd? Wat willen we terugvinden, wat moet anders en beter?
Met de serie 'De bergrede van het vlakke land' pakt Fryslân DOK een avontuurlijke vorm om antwoorden op deze vragen te zoeken. Programmamakers Bart Kingma en Albert Jensma maken samen met cameraman Jan Bensliman een reeks documentaires met de schrijvers aan de 'bergrede'.
De berchrede fan it flakke lân wurdt makke troch Bart Kingma © Omrop Fryslân
Burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog en cultureel ondernemer Oeds Westerhof zijn de eerste schrijvers aan 'de bergrede'. In een essay ordenen zij hun gedachten over de toekomst. Iedereen schrijft zijn eigen deel en wijst ons een richting die wij met zijn allen kunnen inslaan, als wij dat willen.
Op filmische wijze probeert Fryslân DOK die visies te vangen en te verbeelden, onder het motto: 'Het land van morgen vraagt de moed van vandaag'. De titel 'Bergrede' is geïnspireerd op de profeet die een volk in nood toesprak om het een nieuw perspectief voor te houden, en de mensen tegelijkertijd aansprak op hun eigen gedrag en verantwoordelijkheid daar in.
In deel één van 'De bergrede van het vlakke land' komt Ineke van Gent aan het woord, zij is burgemeester van Schiermonnikoog. Vorig jaar spoelde er veel rommel aan op het eiland van het containerschip de MSC Zoe. Van die vervuiling heeft het eiland nog veel schade. Door de coronacrisis heeft Schiermonnikoog nu weer een slechte tijd , want er komen nauwelijks toeristen.
Ineke van Gent: 'We houden van de rust in de winter, maar bloeien op als onze gasten weer komen, stuk voor stuk, jaar in jaar uit, seizoen na seizoen. Nu het eiland op slot zit, zet dat aan tot nadenken hoe het verder moet. Waar ligt onze toekomst en die van anderen? Laat ons inzien dat gemeenschapszin altijd een kernwaarde zou moeten zijn van ons bestaan. Laat ons inzien dat individueel gewin ondergeschikt zou moeten zijn aan collectieve waarden en solidariteit.'
Ook cultureel ondernemer Oeds Westerhof laat zijn gedachten dwalen over het vlakke land. Hoe moet het verder met de wereld na de crisis? 'Laten we beginnen met het weerbaar maken van mensen. Laten we aan iedereen de zekerheid geven dat er morgen geld is om voedsel, huis, zorg en persoonlijke ontwikkeling te betalen. Door ruime zekerheid te bieden voor de meest basale zaken, beperken we risico's op onnodig leed en oproer. Dat kan worden geregeld door een basisinkomen of dat kan door een nieuw belastingstelsel met, zo nodig, negatieve belasting.'
Bij 'De bergrede van het vlakke land' brengt Fryslân DOK ook een podcast-serie uit. In deze podcast zijn de volledige gesprekken te horen, die Bart Kingma had met de schrijvers aan de bergrede. De podcast is te downloaden via Spotify en de bekende podcastkanalen. De tekst van essays wordt gepubliceerd op de website van het tijdschrift De Moanne.
Fryslân DOK 'De bergrede van het vlakke land'
Deel 1 op TV, met Ineke van Gent en Oeds Westerhof:
Zaterdag 16 mei, 15.30 uur, NPO2 (met Nederlandse ondertiteling, herhaling 17 mei 13.10 uur)
Zondag 17 mei, 17.00 uur, Omrop Fryslân (herhaling elk uur)