Tienerscholen worstelen met coronaregels: jongste kinderen wel op school, oudsten nog niet

De regels voor onderwijs in coronatijd zorgen voor problemen op de zogenoemde Tienerscholen in onze provincie. Deze nieuwe schoolvorm hangt net wat tussen basisschool en middelbare school in en dat zorgt voor aparte situaties.
Tienerskoallen wrakselje mei coronaregels: jongste bern al op skoalle, âldste noch net
Zo mogen de kinderen uit de eerste twee jaar van de Tienerschool nu al op school komen en kinderen uit de laatste twee jaar pas na 2 juni. En als die laatste groep op school komt dan moeten ze anderhalf meter afstand houden, terwijl hun schoolgenoten uit de eerste twee groepen dat niet hoeven.
"Het is bijna niet uit te leggen aan de kinderen. Straks is er iemand van twaalf-en-een-half hier op school die moet op anderhalve meter afstand blijven en zijn schoolgenootje van twaalf mag wel dichterbij komen", zegt directeur Tinie Sterenborg van de Tienerschool Sneek. Op de school is het op dit moment rustig, al zijn wel alle leerlingen van de eerste twee jaar aanwezig in het gebouw.
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Roodwitte linten op de vloer

"Normaal gesproken zijn alle lokalen wel bezet, maar nu natuurlijk niet omdat de kinderen uit jaar drie en vier er niet zijn." In de lokalen gaat het er voor het grootste deel nog hetzelfde aan toe als voor de coronatijd. Het enige dat zichtbaar veranderd is, is het roodwitte lint op de vloer dat voor afstand tussen de leerkrachten en leerlingen moet zorgen.
"Dat wordt straks als ook de oudste kinderen terugkomen wel even anders. In de lokalen die we daarvoor gebruiken moeten we ons aan de anderhalve meter regel houden." Bij de Tienerschool hebben ze nu nog genoeg ruimte en die zullen ze de komende weken ook nodig hebben. "We gaan in elk geval een extra lokaal inrichten en we gaan proberen zoveel mogelijk naar buiten te gaan."
Tinie Sterenborg van de Tienerschool Sneek
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Kamervragen

In de Tweede Kamer zijn afgelopen week Kamervragen gesteld over de situatie op de Tienerscholen. Daarin werd gevraagd of er niet een uitzondering voor deze scholen gemaakt kon worden, maar de minister wilde daar niets van weten. Sterenborg is daar niet verbaasd over. "Ik had het al een beetje verwacht. We hebben veel contact met de andere Tienerscholen in Nederland en daar hoorden we al dezelfde geluiden."
Jammer vindt Sterenborg het wel, dat er nu zo'n keuze gemaakt is. "Het idee achter de Tienerschool is nu juist dat de kinderen van tussen de 10 en 14 veel aan elkaar kunnen hebben. De jongere kinderen kunnen veel leren van de oudere kinderen, maar andersom ook. De kracht zit hem er in dat de groepen door elkaar lopen. Maar dat zit er nu even niet in."