Kerkdiensten in coronatijd: "Niet zingen is een hard gelag"

Met de versoepeling van de coronamaatregelen komt ook weer meer ruimte voor religieuze bijeenkomsten. Vanaf 1 juni mogen kerken met maximaal 30 mensen bij elkaar komen, een maand later zijn dat 100 mensen. De overkoepelende organisatie van Protestantse Kerken in Nederland (PKN) heeft een protocol opgesteld. Daarin staat bijvoorbeeld dat zingen in de kerk eigenlijk nog niet de bedoeling is.
© Omrop Fryslân
Hoewel kerken vanaf 1 juni weer bijeenkomsten mogen houden, zit dat er voor de Leeuwarder Fonteinkerk nog niet in. Na overleg hebben ze besloten dat de vieringen na 1 juli weer kunnen. "Voor die tijd mogen dertig mensen komen en daar komen ook nog eens de mensen bij die in de kerk aan het werk zijn, dan hou je heel weinig gemeenteleden over. Dat is niet handig", zegt dominee Alfons van Vliet van de Fonteinkerk en de gereformeerde kerk in Broeksterwâld.
De kerken zijn nu met name aan het kijken wat ze wel kunnen na 1 juli. "Voor De Fontein kunnen er in de kerkzaal, waar normaal honderden mensen komen, met de anderhalve meter afstand zo'n 60 tot 70 mensen aanwezig zijn. En hoe ga je dat doen? Moeten mensen zich aanmelden, dat lijkt me niet handig. We kunnen werken met een uitnodigingsbeleid misschien. We hebben nog niks besloten en kijken vooral nu wat mag, wat goed en veilig is."
© Omrop Fryslân, Aise van Beets

Niet zingen is verdrietelijk

De PKN schrijft in het protocol ook: 'Zingen lijkt een grote bron van besmetting te zijn'. In het protocol worden alternatieven genoemd, zoals zangers die een lied voorzingen, liederen alleen door een muzikant laten spelen of juist stil zijn. 'De ontdekking van de rijkdom van de stilte als liturgisch element kan als rijke inspiratiebron worden (her)ontdekt.'
Dat het zingen een belangrijk onderdeel van een kerkdienst is, zegt ook Van Vliet. En dat er dan niet gezongen mag worden noemt hij "een hard gelag". "Zoals Wim Beekman in de krant schrijft: 'zingen is de kroon van de kerkdienst'. Het is heel verdrietig dat dat niet kan. Misschien moet het orgel meer spelen. Of dat er een muziekgroep komt of we laten een filmpje zien op de beamer. En dan moeten kerkgangers maar van binnen meezingen."
Dominee Alfons van Vliet