Ramp met MSC Zoe in het klein nagebootst in Den Helder

De ramp met de MSC Zoe is afgelopen week nog eens overgedaan, maar dan wel in het klein. In Den Helder, om precies te zijn. Daar zoekt Wageningen Marine Research in samenwerking met het Koninklijk Instituut voor Onderzoek der Zee op Texel uit wat de gevolgen van de ramp zijn voor het milieu.
Ramp mei MSC Zoe yn it lyts neidien yn Den Helder
In grote bakken heeft Wageningen Marine Research het zeemilieu nagemaakt. En alles is zoveel mogelijk op dezelfde manier ingericht, met allerlei zeeleven. En daarin zijn verschillende doseringen van precies dezelfde kleine plastic korrels in gestrooid als er op de stranden van de Waddeneilanden belandden na de containerramp.

Acht weken in een 'zeebak'

En dan is het afwachten, zegt Edwin Foekema van Wageningen Marine Research: "Ze blijven acht weken in de bakken. En in de tussentijd doen we regelmatig metingen om te kijken hoe het systeem reageert. Na acht weken worden ze helemaal leeggehaald. En dan verzamelen alle beesten die er in zitten. Dat zijn wormen, garnalen, schelpen, mosselen, kokkels en zeepieren. Dan bekijken we wat het effect is en bij welke concentratie van deeltjes we dan nog effecten vinden die schadelijk zijn voor het milieu. Als we dat weten kunnen we in relatie met de modelberekeningen die het NIOZ maakt over de verspreiding van de korrels uitzoeken wat zo'n beetje het effect is geweest van de Zoe-ramp."

Wat zijn de effecten?

Foekema heeft wel een idee van de effecten bij een heel hoge concentratie korrels: "Dan zou je in ieder geval kunnen verwachten dat mosselen moeite krijgen om hun voedsel te verzamelen als die met heel veel van die zwevende korreltjes worden geconfronteerd, want die filteren algen uit het water. Ook het plankton dat rondzwemt in het systeem kan er last van krijgen en daardoor kan het hele systeem veranderen. Die korreltjes zelf zullen ook aangegroeid raken met algen en dingen. We verwachten dat ze uiteindelijk allemaal op de bodem terechtkomen en dat ze worden opgegeten door zeepieren en door andere wormpjes die in de bodem zitten. Wat dat voor effecten heeft, weet ik niet. Misschien wel niets en wordt het gewoon als een zandkorrel opgegeten en uitgepoept. Maar misschien vinden wel heftigere effecten."
De proeflocatie in Den Helder © Omrop Fryslân, Remco de Vries
Natuurlijk zijn er veel grotere stukken plastic en andere ladingrestanten in zee beland. Maar met de plastic korrels zie je relatief snel wat al dat plastic nu precies doet. En dat is belangrijk wanneer je als overheid een verantwoordelijkheid hebt om goed op dat zeemilieu te passen.
Verslaggever Remco de Vries