VIDEO: 'Anderhalve meter laat Friese horecabedrijven omvallen'

Er zullen in de Friese horeca veel bedrijven omvallen door de coronacrisis. Dat zegt Herman Scheuder, horeca-ondernemer in Leeuwarden en voorzitter van het zogenaamde hotel-overleg in de hoofdstad, vrijdagavond in It Polytburo - Fryslân Moarn bij Omrop Fryslân.
Uit eerder onderzoek bleek dat bijna de helft van de verblijfsrecreatie in Fryslân niet vitaal is, en dat betekent dat het een crisis zoals deze niet zal overleven. Eén van de grootste problemen is de anderhalve meter, die ook in de horeca moet worden aangehouden. Volgens Schreuder is die regel, helemaal op de langere termijn, niet realistisch.
Vooral voor kleinere horecagelegenheden is dit niet rendabel, zegt Schreuder. Bovendien staat de regel haaks op de 'gastvrijheid en nabijheid' die juist zo centraal staan in de horeca.
Schreuder was de zevende gast in de nieuwe variant van It Polytburo. In het programma praat presentator Eric Ennema in deze periode met gasten uit onder andere het bedrijfsleven, de politiek en de cultuur over de coronacrisis.
It Polytburo - Fryslân Moarn wordt vrijdag om 17.30 uur uitgezonden op Omrop Fryslân televisie. Daarna wordt het ieder uur opnieuw uitgezonden na Hea! en is het natuurlijk ook online terug te vinden.