Pianist Wim te Groen speelt Ostinato live online voor betalend publiek

Wim te Groen uit Exmorra is pianist én IT'er. Dat is vandaag de dag een handige combinatie, want op een zelfgebouwd platform kunnen liefhebbers uit heel Europa kaartjes kopen voor de optredens die hij thuis in zijn speciaal ingerichte studio online verzorgd. Op woensdag 20 mei staat de benoemde Canto Ostinato van Simeon ten Holt op de werklijst. Het is een meditatief pianostuk van maar liefst anderhalf uur, waarbij het publiek vaak ook gaat liggen om er eens goed van te genieten.
Pianist Wim te Groen, thuis achter de vleugel © Omrop Fryslân
"Ik denk dat veel mensen in deze tijden van crisis wel een beetje Canto Ostinato kunnen gebruiken", zegt Te Groen. "Het is voor mij een manier om in deze tijd toch te kunnen optreden en voor het publiek een manier om live muziek te kunnen meemaken."

Interessant alternatief

Te Groen is de eerste die toegeeft dat een concert thuis bijwonen vanachter de laptop niet hetzelfde is als in de concertzaal. Maar zolang de zalen dicht zijn, is het wel een interessant alternatief, met extra mogelijkheden. "In de chatbox kan het publiek direct op het concert reageren. Dat is heel leuk. Bovendien kan ik zien of de mensen ook klappen na afloop." Te Groen heeft bovendien enige kunstenaars uitgenodigd om tijdens de muziek te tekenen en de kunstwerken te delen.
Naast de Canto Ostinato speelt Te Groen ook een aantal werken - ook eigen muziekstukken - die hij omschrijft als balfolk: muziek waar je op kunt volksdansen. Liefhebbers doen dat graag en kunnen, als ze dat willen, ook beelden delen met anderen die het concert volgen. "Ik vind dat zelf hartstikke leuk om te zien. Het is zo toch een manier om met elkaar een concert te beleven."

Paar honderd kijkers

Te Groen werd, net als veel uitvoerende artiesten, onaangenaam verrast door de coronacrisis. Zijn eerste CD was net klaar en hij had ook een eigen compositie uitgebracht op bladmuziek. Het plan was om veel op te treden om beide zaken te promoten. De realiteit is dat Te Groen nauwelijks nog de deur uitkomt. Hij ziet dat veel artiesten online optreden, om maar 'in the picture' te blijven, en daarbij vragen ze het publiek om een vrijwillige bijdrage. Te Groen vindt dat te vrijblijvend.
Op de website die Te Groen maakte voor de verkoop van de cd, kan het publiek nu ook kaartjes kopen om zijn concerten live online bij te wonen. Wie betaald heeft krijgt vooraf de geheime link toegestuurd waarmee het concert bekeken en beluisterd kan worden. Het laatste concert dat Te Groen op die manier gaf, werd door een paar honderd liefhebbers uit heel Europa bekeken.
Pianist Wim te Groen