Redersvereniging herkent zich niet in rapport over containertransport op zee

De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders herkent zich niet in het rapport van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) over de veiligheid van het containertransport op zee. Dat rapport kwam donderdag naar buiten, nadat Omrop Fryslân en RTV Noord daar een WOB-procedure over hadden aangespannen.
© Omrop Fryslân, Remco de Vries
De vereniging van reders gaat er vanuit dat in het onderzoek voornamelijk grote containerschepen zijn bekeken. Die varen vaak niet onder Nederlandse vlag, zo zegt de vereniging.

Afhankelijk van verladers

De KVNR zegt ook dat rederijen en bemanningen bij het laden van de containers uitgaan van de gegevens die ze krijgen van de verladers, als het gaat om het gewicht van de containers en hoe die precies worden ingeladen. Als daar wat mee misgaat, kunnen reders daar niet zo veel aan doen.
Daarnaast wijst de vereniging erop dat het risico dat containers daadwerkelijk in zee terechtkomen, erg klein is; 0,0004 procent. Als er iets misgaat, kunnen de gevolgen wel groot zijn, zo geeft de KVNR toe.
Partijen in de TTweede Kamer zijn 'hoogst verbaasd' dat rederijen het nog altijd niet te nauw nemen met de veiligheidsmaatregelen voor grote containerschepen.