De wol van Buurvrouw Durkje krijgt een bijzondere bestemming

Wol- en viltkunstenaar Claudy Jongstra wil graag grondstoffen dichtbij huis weghalen. Daar zet ze op in bij de productie van haar werk. Donderdag kreeg ze wol aangeboden van schapen uit de buurt.
Skieppewol foar keunstner
De schapenwol is het restproduct van kaasmakerij Buurvrouw Durkje in Vegelinsoord. De schapen zelf houden het gras op Ecopark De Wierde van afvalverwerker Omrin kort en zorgen zo ook voor biodiversiteit.
Beide partijen hebben de wol van 24 schapen aan kunstenaar Claudy Jongstra overhandigd. Ze is daar blij mee. "We vinden het stimuleren van de biodiversiteit belangrijk door het regionaliseren van de productieprocessen in Friesland en upcycling in de kunst." Mensen moeten zich bewust worden van de kwaliteitsproducten in de regio, vindt ze. Het is ook milieuvriendelijker om producten uit de buurt te gebruiken.
© Omrop Fryslân
Jongstra zal de wol gebruiken voor haar grote kunstproject voor museum de Lakenhal in Leiden. Het zal verwerkt worden tot een stuk van ongeveer achttien meter en het moet het landschap uitbeelden. Daarvoor wordt de wol eerst geverfd met plantaardige grondstoffen uit de regio.

Blauwe verf

De samenwerking met Buurvrouw Durkje krijgt nog een vervolg. Bij de boerderij zal wede, een plant uit de kruisbloemenfamilie, verbouwd worden om blauwe verf van te maken.
Het project heeft ook een educatieve functie. Studenten van het Alfa-college in Groningen leren in een onderwijsprogramma bijvoorbeeld hoe je holistisch en circulair kan werken en hoe bijvoorbeeld de bouwgrond van invloed is op de kwaliteit.
Jongstra denkt dat de post-coronastudent en -consument alles veel dichterbij moet zoeken en dat moeten ze leren.